Antik Dönem Anadolu takılarında görsel kültürün kodları
The visual cultural codes for the Anatolian jewelry in Ancient Period
  1. Tez No: 306553
  2. Yazar: MÜJDE ÜSTER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN KEMAL KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, İletişim Bilimleri, Crafts, Art History, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Görsel Kültür, Kimlik, Sembol, Anadolu Takıları, Communication, Visual Culture, Identity, Symbol, Anatolian Jewelries
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sanatları ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Geçmişten günümüze kadar insanlar takıları, süslenmek, inançlarını yansıtmak ve bir mesaj iletmek amaçlarıyla takmışlardır. Toplumlara ait olan takılar, sadece o dönemin takı kullanma geleneği ile ilgili bilgi vermez. Takının oluşması, sosyokültürel ve psikolojik yaklaşımlar bir kenara bırakılıp, form, işçilik, teknolojik açıdan incelenirse o toplumun bütün teknik özellikleri, mimari yaklaşımları, ekonomik ölçütleri ve sanat tavırları ortaya çıkarmaktadır. Yani takılar, toplumların yaşam düzeylerini, felsefelerini ve tekniklerini yalın bir biçimde açıklayan objelerdir. Bu doğrultudan hareketle yapılan çalışmanın amacı Antik Dönem Anadolu takılarının iletişim dili, görsel kodlar ve kültürel yansımalarını irdelemektir.Araştırmanın yöntemini literatür taraması ve farklı disiplinlerden karşılaştırmalı bilgi ve kuram analizi oluşturmaktadır. Bu bağlamda, araştırma konusuyla ilgili geçmişten günümüze kaynak taraması yapılmış ve sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present, people have been pinning jewelry on clothing to make themselves look more glamorous, to reflect their beliefs, and to convey messages to those around them. Jewelry belonging to societies, not only gives information about the traditions of a period, but also introduces technical characteristics, architectural approaches, economical standards and art attitudes when the form and craftsmanship are analyzed technologically, alongside its development and socio-cultural and psychological approaches. That is to say; jewelry is an object that demonstrates life standards, philosophy and techniques of societies in a basic form. The aim of this study is to examine the communicative language, visual codes, and cultural reflections of Ancient Period Anatolian jewelry.The method of the study consists of a literature review, comparative information and hypothesis analysis from different disciplinarians. In this respect, there have been many researches and literature reviews from past to present to be able to reach the conclusion.