Kur'an'da insanın olumlu ve olumsuz özellikleri
The human being in the Quran: With his positive and negative attributes
- Tez No: 306570
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, İnsan, Olumlu / Olumsuz Özellikler, Quran, Man, Positive / Negative Features
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, âlemin kendisi için yaratıldığı ve tanıyabilmek ya da tanımlayabilmek için hakkında birçok eser yazılmış, hâlâ da yazılmaya devam eden insana Kur'an perspektifinden bakarak müspet ve menfi yönleriyle, Yaratan'ın bu en kıymetli yaratığı nasıl tanımladığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda konu, ilgili ayetler ışığında müfessirlerin ve ilgili diğer düşünce sahiplerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmeye çalışılmıştır.Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte genel olarak insan hakkında bazı bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde insanın yaratılış gayesi, bir takım kabiliyetleri, Allah katındaki ve varlıklar âlemindeki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır.İkinci bölümde ise insanın zaaflarına yer verilmeye çalışılmıştır. Bu anlamda insanın, imtihan gereği olumlu ve olumsuz birtakım yetenek ve zaaflarla birlikte var edilerek hür iradesi ile baş başa bırakıldığı, fakat başıboş yaratılmayıp varlığının bir amacı olduğu, yüklendiği emanetin gereğini yerine getirebilmesi için gereken şeylerle donatıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine man about whom many works have been written to know or to define him and for whom the universe was created, from the Quranic perspective and tries to define how this very worthy creature is described with his positive and negative aspects by the Creator. The subject, in this respect, was tried to be assessed by identifying related verses with the explanations of the interpreters and with other works.The study consists of two sections. In the introduction some information is given about man. The first part gives the reason for the creation of the man, his abilities, and his position for God and entities in the universe. The second part tries to examine the weaknesses of the man.In the last section, it is concluded that man is left on his own with his positive and negative abilities and inabilities, that he has not been created aimless but his existence has a purpose and that he was endowed with the necessary features to fulfill his duty recommended by God.