Üçüncü dünya güvenliği yaklaşımları kapsamında Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi'ndeki çatışmaların analizi
Analysis on conflicts of African Great Lakes Region within third world security approaches
- Tez No: 306714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN KENAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Büyük Göller Bölgesi, üçüncü dünya, güvenlik, üçüncü dünya güvenliği yaklaşımları, Africa, Great Lakes Region, third world, security, third world security approaches
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsızlıklarını kazanmaya başlayan üçüncü dünya ülkelerinin güvenlik sorunlarını 1980'li yıllarda ele almaya başlayan üçüncü dünya güvenliği yaklaşımları, diğer güvenlik yaklaşımlarının üçüncü dünyanın güvenlik çıkmazlarını açıklamada yetersiz olduğunu ve birinci dünya odaklı olduklarını gözler önüne sermiştir.Bu çalışmada, üçüncü dünya güvenliği yaklaşımlarından en kapsamlı olarak görülen ve bölgedeki çatışmaları en fazla açıklama kapasitesine sahip olan Mohammed Ayoob ve William Reno'nun yaklaşımları kavramsal çerçeve olarak ele alınacaktır ve alan çalışması olarak da çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölge olan Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi'ndeki güvenlik sorunlarına yer verilecektir.Üçüncü dünyanın güvenlik sorunlarının kendine özgü özellikler taşımasının yanı sıra çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Büyük Göller Bölgesi ülkeleri olan Ruanda, Burundi, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya ve Tanzanya'daki güvenlik sorunları da ülkesel düzeyde kendilerine özgü özellikler taşımaktadır.Bu bağlamda tez, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmada teorik çerçeve olarak benimsenen ?Üçüncü Dünya Güvenliği Kavramı? ile Muhammed Ayoob'un ve William Reno'nun ?Üçüncü Dünya Güvenliği Yaklaşımı? incelenecektir. İkinci bölümde ise, dünyanın en sorunlu ve güvenliksizlik yaşayan bölgelerinden biri olan Büyük Göller Bölgesi'nde yer alan Ruanda, Burundi, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya ve Tanzanya'nın güvenlik sorunları, üçüncü dünya güvenliği yaklaşımları kapsamında değerlendirilmeye çalışılacak, hem genel olarak hem de ülkesel düzeylerde çözüm önerileri sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Third world security approaches which have started to deal with third world countries security problems in 1980 which gained to their independence after the second world war, has revealed that other security theories are insufficient in explaining the third world, and they have focus on first world for the security dilemmas.In this study, Mohammed Ayoob and William Reno?s approaches which has capacity to explain most comprehensively conflicts in the region and third world security issues, will be held as a conceptual framework and as a study area security issues in Great Lakes Region in Africa where the conflicts intensively appears will be placed.In addition to security issues of the Third World, have Great Lakes Region states which consist of Rwanda, Burundi, Uganda, Democratic Republic of Congo (DRC), Kenya and Tanzania distinctive features, as conflicts intensively appears.In this context, the thesis consists of two parts. In the first part of studies, Third Word Security Concepts adopted as a conceptual framework and Muhammed Ayoob?s and William Reno?s Third World Security Approaches will be examined. In the second part, both the Great Lakes Region?s security problems which are one of the world's most troubled and stateless regions will be evaluated by the scope of third world security approaches, and the resolution suggestions will be presented in both general and also in national levels.