İmparatorluk'tan Cumhuriyet'e panayırlar
Empire to the Republic fairs
  1. Tez No: 306750
  2. Yazar: MEHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAEDDİN YEDİYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Panayır, Sergi, Pazar, Fair, Exhibition, Market
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun iktisadi yapısına dış güçlerin nüfuz etmeye başladığı 19. yy.'da Türk toplumunun ticaret hayatında birtakım değişimler görülmüştür. Geleneksel alışverişin yapıldığı ve eğlencelerin bir arada sergilendiği, senede bir defa kurulan panayırların bu değişim sürecinden etkilenmiş olmaması bizce mümkün değildir. Tezimizin konusu olarak uygun gördüğümüz 'İmparatorluktan Cumhuriyete Panayırlar' başlığı altında bu değişimin hangi sınırlar içinde yaşandığını irdelerken, aynı zamanda da kültürel değerlerin Cumhuriyet Türkiyesine ne ölçüde aktarılabildiğini ortaya koymayı amaçladık. Panayırları incelerken tarihsel dönemi Tanzimat'ın ilanıyla başlatıp, 1970'lerle sınırladık. Çalışmamızın coğrafyasını ise Anadolu olacak şekilde seçtik. Panayırların sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerini ele alırken, aynı zamanda bugünkü Türkiye'nin Anadolu yarımadasında yaşayan insanların geleneklerini de gözönünde bulundurduk. Bu sayede özellikle kırsal yaşamda Türk halkının geçmişten günümüze sahiplendiği kültürel mirası nasıl değerlendirdiğini de inceledik. Tezimizi hazırlarken panayırların ve benzeri büyük pazarların yalnızca kurulduğu bölgedeki sosyal hayatı değil, aynı zamanda da çevresindeki ticari ilişkileri şekillendirdiği gerçeğinden yola çıkarak, Türk toplumunun panayırların kurulmasına ilişkin tutumu hakkında çeşitli tespitlerde bulunduk. Böylece panayırların hem mekansal hem de tarihsel bütünlüğe sahip olduğu görüşüne vardık.
Özet (Çeviri)
Economic structure of the Ottoman Empire began to penetrate the external forces in nineteenth century at some changes in Turkish society was trading in his life. Shopping and entertainment on the exhibition of a combination of traditional, established fairs once a year is not affected by this process of change is not possible for us. We see fit as the subject of the thesis 'Fairs Empire to the Republic' under the title of this change took place in examining what the limits, but also aimed to show the cultural values transmitted to what extent the Republic of Turkey. Start with the declaration of the Tanzimat period, examining the historical fairs, limited the 1970s. The geography of our study we chose to be an Anatolian. Fairs, social, cultural and economic aspects, while at the same time we took into account the traditions of the people living in today's Turkey's Anatolian peninsula. In this way, especially in rural life, past to present, owns the cultural heritage of the Turkish people have studied how the evaluation methods. Fairs and other large markets, while preparing our thesis only the foundation of social life in the region, but also on the fact that out of shape around the commercial relations, about the attitude of the Turkish society on the establishment of fairs have made several determinations. Thus, both spatial and historical integrity fairs have arrived in the opinion.