Değişen iktidar ilişkileri içinde iki kentin dönüşümü: İmparatorluk'tan Cumhuriyet'e- payitaht İstanbul'dan makarr-ı hükümet Ankara'ya (Dönem basınına yansıyan tartışmalarla: 1920-1940)
The transformation of two cities inside changing power relations: From empire to repunlic, from İstanbul the seat of the throne to seat of the goverment (discussions on newspapers of period: 1920-1940)
- Tez No: 328593
- Danışmanlar: PROF. DR. H.BİRSEN ÖRS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ankara, İstanbul, başkent, İstanbul, Ankara, capital
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalışmada, milliyetçi teorinin mekan-beden politikası ışığında; yeni kurulan ulus devletin en önemli simgesel reform hareketi olan Ankara'nın başkent ilan edilmesiyle Ankara-İstanbul üzerinden yaşanan iktidar çatışmaları ve siyasal, ekonomik ve toplumsal alanda yaşanan değişimler incelenmiştir. Çalışmada özellikle dönem boyunca yaşanan iktidar çatışmaları; dönem basınına yansıyan tartışmalar ile yeni ulus devletin mekan-beden politikaları, eski ve yeni başkent üzerinden analiz edilmeye çalışılmıştır.Çalışmada konu ile ilgili literatürde ele alınmamış olan birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış ve araştırma çoğunlukla dönemin süreli yayınlarından derlenen görsel malzemeyle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, space ? body policy of nationalist theory; struggle for power between Ankara-İstanbul, political, economical and social changes;following the declaration of Ankara as the capital of the state which was the most fundamental symbolic reform act of the new established nation state, have been tried to be analysed. In the study, especially power struggles that had taken place during the period; is analysed out of; old versus the new capitals, arguments that had taken place in contemporary press and space ? body policy of new established nation state.