From Empire to Republic: A study of changes in advertorial prose, 1876-1928
İmparatorluk?tan Cumhuriyet?e: Reklam dilinin değişimi üzerine bir çalışma, 1876-1928
- Tez No: 309046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF HAKAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Sosyoloji, Tarih, Advertising, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Reklamlar, Osmanlı Tarihi, Türkiye Cumhuriyet'i Tarihi, 19. Yüzyıl, 20. Yüzyıl, Otorite, Kimlik, Advertisements, Ottoman History, Turkish Republican History, 19th Century, 20th Century, Authority, Identity
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu yüksek lisans tezi, geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde toplumsal söylemin ürünleri olarak reklamların ne şekilde başat ideolojileri yansıttığını incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda çalışma, Türk toplumunu belirli bir zaman dilimi içerisinde ele almaktadır. Bu zaman dilimi Osmanlı topraklarında ilk yerel reklamın ortaya çıktığı 19. yüzyıl sonlarından, Türkiye Cumhuriyeti'nde 1928 yılı harf devrimine kadar gecen süreyi ele almaktadır; bu nedenle sadece eski harf metinleri kullanmaktadır. Geç dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet dergileri bu çalışmanın başlıca birincil kaynaklarını oluşturmaktadır. Bu kaynaklarda yer alan reklamlar ve kullanılan dil bu tezin başlıca konusur. Reklamlar kullandıkları dilde vatanseverlik, milliyetçilik, İslamcılık, teknoloji ve modernite, ve Batıcılık benzeri ortak temaların incelenmesi şeklinde ele alınmaktadır. Bu temalar ve reklamın dili, siyasi otoritenin değişimi ve bu doğrultuda siyasi söylemin de geçirdiği dönüşüm ile parallellikler sergilemektedir. Bu nedenle tez, reklamın dili ve temalarında var olan değişikliklerin izini sürüp, siyasi otoritenin söylemlerini, sosyal dönüşümleri, savaşların ve göçlerin etkilerini göz önüne sermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the texts of Late Ottoman and Early Republican advertisements to understand how these texts, as forms of social discourse, reflect the mainstream ideologies. This study exploits this opportunity to closely examine Turkish society through the lens of a particular time frame: starting with the first appearance of local advertisements in Ottoman lands by the end of the 19th century until the reform of conversion to Latin script in Turkish Republic in 1928. Therefore it only deals with the texts in old script. The advertisements published in the late Ottoman and early Republican periodicals provide the primary material for this research. The nature of language employed in the advertisements is of significant emphasis in this study. Advertisements are analyzed in order to reveal the common themes in their prose with respect to patriotism, nationalism, Islamism, technology and modernity, and Westernism. These themes and the prose change in the advertisements parallel to the discourse of available political authority and the events that society experiences during this time period. The rationale of such a focus is to have a better understanding of the transition of Ottoman subjects into Turkish citizens since advertisements provide a mirror to the transformations in society as well as continuities.