Taşınabilir iletişim ortamlarında grafik tasarım uygulamaları
Graphic design applications on mobile devices
- Tez No: 306749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mobile, mobile phone, internet, graphic design, web, interface, software, typo graphy, animation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez çalışması; du?nyada hızla gelişmekte ve yayılmakta olan cep telefonu ortamında izlenen internet oluşumu, içinde bulunduğu durum, yani bugu?nu? ve tahmin edilebildiği oranda geleceği ile ilgili bir araştırma olarak, grafik tasarım çerçevesinde inceleme önceliğiyle yapılmıştır. Tez kapsamında; tu?m mobil cihazlardan ziyade daha ço k akıllı cep telefonları özelinde konuya yaklaşılmıştır. Gelecekte tu?m telefonların ve internetin `akıllı' olacağı öngöru?su? ile konu irdelenmiştir.Bu tez çalışması u?ç ana bölu?mde yazılmıştır. Birinci bölu?mde du?nyada kullanılan cihaz yelpazesi ve bunların donanımsal özellikleri, cihazlarda kullanılan yazılım teknolojisi ve internet teknolojisi irdelenmiş, kullanıcı ile buluşacak çalışmaların göru?ntu?leneceği cihaz, ortam ve erişim özellikleri ortaya konmuştur.İkinci bölu?mde masau?stu? web ve mobil webin kıyaslaması, mobil web ortamının tasarım ilkeleri, bileşenleri, vektörel ve resimsel görsel uzantılar ve özellikleri, hareketli göru?ntu? tu?rleri ve özellikleri, mobil internet için oluşturulacak sitelerin gereklilikleri araştırılmıştır.Üçu?ncu? ve son bölu?mde; önceki bölu?mlerde elde edilen bilgiler ışığında, seçilen birer konu için bir e-kitap uygulaması arayu?z tasarımı ve bir portfolyo internet sitesi arayu?z tasarımı çalışması yapılmıştır.Anahtar Sözcu?kler: Mobil, cep telefonu, internet, grafik tasarım, web, arayu?z, yazılım, tipo grafi, animasyon
Özet (Çeviri)
This thesis study aimed to examine internet formation tracked within mobile phone environment, which has been develop ing and spreading rapidly across the globe, and its present and somehow its predicted future within in the scop e of graphic design. In thesis; an app roach has been shown on smart mobile phones rather than all mobile devices. The subject has been studied on a prediction that all phones and internet would be `smart? in the future.This thesis study consists of three main sections. In the first section devices used in the world and their hardware specifications, software and internet technology used in these devices are studied and displaying device, environment and access specifications of the studies to be presented to users are set forth.In the second section, comparison of desktop web and mobile web, design principles and compo nents of mobile web environment, vectorial and pictorial visual extensions and their specifications, types and specifications of motion videos and necessities of sites to be established for mobile internet.In the third and last section; in consideration of information obtained in previous sections, an interface design study for e-boo k app lication and po rtfolio internet site on a designated subject has been realized.