Konvansiyonel ve nanoteknoloji esaslı su iticilik bitim kimyasalları kullanılarak farklı yapıdaki tekstil malzemelerinin su geçirmezlik özelliklerinin araştırılması
Investigation of waterproof properties of textile materials having different structures by applying conventional and nanotechnology-based water repellent finishing chemicals
- Tez No: 306817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su iticilik bitim işlemleri, Su geçirmez kumaşlar, Kumaş yapısı, Nefes alabilen kumaşlar, Nanoteknoloji, Water-repellent finishing, Water-resistant fabrics, Fabric structure, Breathable fabrics, Nanotechnology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde tekstil malzemelerinde gittikçe artan bir şekilde nanoteknoloji ürünlerinin kullanımı söz konusudur. Su itici/su geçirmez, süper hidrofob/kendi kendini temizleyen, UV koruyucu, anti bakteriyel veya güç tutuşur kumaşlar üretmek amacıyla kullanılan nanoteknoloji ürünlerinin daha çok giyim endüstrisinde uygulandığı görülmektedir.Bu çalışmada farklı elyaf, sıklık ve dokuma yapısındaki pamuklu tekstil yüzeylerine klasik florlu su iticilik kimyasalların yanı sıra günümüzde önemi gittikçe artan nanoteknoloji ürünleri aplike edilerek bu şekilde işlem görmüş yüzeylerin teknik tekstil uygulamalarındaki taleplere cevap vermesi incelenmiştir. Burada ayrıca dokuma konstrüksiyonunun (dokuma tipinin, dokuma sıklığının ve yapının katlı olup olmadığının) su iticilik/su geçirmezlik üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde incelenmiştir.Kullanılan tüm su itici ajanlar birbirine benzer su geçirgenlik özelliği gösterirken, çözgüsü pamuk atkısı polyester olan kumaşlar çözgüsü ve atkısı pamuk olan kumaşlara nazaran daha iyi su itici ve su geçirmez özellik göstermiştir. Sonuçlar dokuma konstrüksiyonu açısında değerlendirildiğinde, bezayağı (B 1/1) örgülü kumaşların istisnasız tüm su itici kimyasallarda en yüksek su itici ve su geçirmez özellik gösterdiği ve örgü tipinden bağımsız olarak tüm kumaşlarda kat sayısı arttıkça su geçirmez özelliklerin iyileştiği tespit edilmiştir. Optik mikroskop incelemelerinde kumaşlara uygulanan su geçirgenlik testinden sonra suyun elyafta kalıcı deformasyona neden olmadığı ve kumaş dokusundaki boşluklar arasından geçtiği, sıklık artışı ile beraber bu gözeneklerin azalarak su itici/su geçirmez özelliklerin iyileştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there has been an increasing use of nanotechnological products in textile materials. Nanotechnological products which are used to generate water repellent/ waterproof, super-hydrophobic, self-clean, UV protective, antibacterial or flame retardant fabrics, are applied mostly in clothing industry.In this study, apart from classical fluorinated water repellent chemicals nanotechnology-based products were applied to woven cotton textile surfaces consisting of different fiber types with different density and weave type and treated materials were examined if they meet the technical textile demands. Here, the effects of weave construction (weave type, density and multilayer structure) on water repellency/water resistancy were investigated in a comprehensive manner.Cotton/polyester (warp/weft) fabrics showed better water-repellent and waterproof properties than cotton/cotton (warp/weft) fabrics, whereas all water-repellent agents used showed similar water permeability. Plain (B 1/1) woven fabrics provided the highest water repellent resistency for all chemicals when considered the results in terms of weave type. Independent upon the fiber type and weave type, waterproof properties of the fabrics were improved when used multilayer structured fabrics. Optical microscope tests carried out after water repellency tests showed water didn?t lead to permanent deformation in fabrics and it only passed through the fabric pores. Increased density provided improved water repellent/resistand properties by decreasing the number of pores.