CFRP güçlendirme malzemesi ve güçlemdirme teknikleri
CFRP strengthening material and strengthening techniques
  1. Tez No: 306839
  2. Yazar: EZGİ AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ERTUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CFRP, güçlendirme, deprem, performans analizi, ACI 440, CFRP, strenthening, earthquake, performance analysis, ACI 440
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye deprem haritası incelendiğinde yüz ölçümünün yüzde 42'sinin birinci derece deprem kuşağı üzerinde olduğu görülmektedir. Bu derece önemli bir deprem riski bulunan ülkemizde yapılar depreme dayanıklı şekilde tasarlanmalıdır. Burada amaç; oluşacak olan depremin büyüklüğü gözönüne alınarak, mevcut binaların deprem esnasında ve sonrasında bir takım beklentileri yerine getirebilmesidir.Mevcut betonarme yapı stoğunun büyük bir bölümünün çeşitli araştırmalar esnasında incelenmesinde beton basınç dayanımlarının projelendirme sırasında öngörülen değerden düşük olduğu, enine ve boyuna donatıların günümüz yönetmelikleri tarafından öngörülen şartları sağlamaktan uzak olduğu görülmüş ve belirlenmiştir. Bu eksiklikler düşey taşıyıcı elemanların eksenel yük, kesme kuvveti, eğilme momenti taşıma kapasiteleri ile sünekliklerini olumsuz etkilemekte, bunun sonucunda yapıların deprem karşısındaki davranışı öngörülenden çok daha başarısız olabilmektir.Bu gibi durumlarda, hasar görmüş betonarme elemanlara başlangıçtaki orijinal mukavemetlerini kazandırmak veya güçlendirmek amacı ile çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.Bu çalışmada, geliştirilen bu güçlendirme yöntemleri hakkında genel bilgiler verilmiş ve özellikle CFRP ( karbon fiber takviyeli polimer ) ile güçlendirme yöntemi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu güçlendirme yönteminin daha iyi anlaşılabilmesi için mevcut bir yapının performans analizi yapılmış; güçlendirilmesi gereken elemanlarda CFRP kullanılarak analiz yapılmış ve sonuçları raporlar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
If the map of Turkey earthquake is examined, we can see that the 42 percent of our country?s survey is on the first degree seismic belt. In our country the structures have to designed as earthquake-resistant because of the important earthquake risk. The aim is here, the structures should supply expectations during and after earthquake ( which is considering the magnitude of the earthquake will ocur).A large part of the existing reinforced concrete structure during various research projects eximaning the concrete compressive strength is lower than predicted value that on the project, and transverse; longitudinal reinforcements are far from ensuring the conditions stipulated on today?s regulations. Axial loads of the vertical bearing elements, shear forces, bending moment carrying capacities and ductilies are adversely affected because of these deficiences. As a result of this, structures behaviours, which against to earthquake, are much more fail than predicted.For these situations, different strenthening methods had enhanced, to increase and strenght them in order to protect their original form.In this study, there are some informations about these strenthening methods and especially CFRP ( carbon fiber reinforced polymer ) strenthening method. For a better understanding of this method, an existing building had solved with performance analysis and found elements which should be strengthed. The elements which should be strengthed had solved and analyzed with CFRP ( carbon fiber reinforced polymer ) and the results were presented in reports.