Bazı siklobütan, pirazol bazlı organik bileşiklerin x- ışını ve teorik yöntemlerle kristal yapı analizi
Crystal structure analysis of organic basis compounds of some cyclobutane, pyrazole by x-ray and theoretical methods
  1. Tez No: 306884
  2. Yazar: SİBEL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: C24H18N2O4?CH3OH, C25H20N4O2, C23H22ClN3OS, C21H20ClN3O2S, C21H20ClN3OS2, C25H23N3OS?H2O, C24H28N4S, X?Işınları Kırınımı, Moleküler Modelleme, NMR, Hartree?Fock (HF), Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (DFT), C24H18N2O4?CH3OH, C25H20N4O2, C23H22ClN3OS, C21H20ClN3O2S, C21H20ClN3OS2, C25H23N3OS?H2O, C24H28N4S, X?Ray Diffraction, Molecular Modeling, NMR, Hartree?Fock (HF), Density Functional Theory (DFT)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu tez C24H18N2O4?CH3OH(I), C25H20N4O2(II), C23H22ClN3OS(III), C21H20ClN3O2S (IV), C21H20ClN3OS2 (V), C23H22ClN3OS (VI), C25H23N3OS? H2O (VII) ve C24H28N4S (VIII) organik moleküllerin X-ışını kristal yapı analizlerini ve hesaplamalı yöntemlerle elde edilen bazı özelliklerini içermektedir.Kullanılan kristallerden ilk ikisi Erciyes Üniversitesi Kimya Bölümü Organik Kimya Labaratuarında sentezlenmiş olup, diğer altı kristalimiz ise Fırat Üniversitesi Kimya Bölümü Organik Kimya Laboratuarında sentezlenmiş ve kristal verileri Fizik Bölümü Kristalografi Laboratuarındaki STOE IPDS II difraktometresinde toplanmıştır.Pirazol, Tiyazol, Siklobütan bazlı grupları içeren kristal yapılarının çözümlenmesinde SHELXS-97 (Scheldrick, 1997) arıtılmasında ise SHELXL-97 (Scheldrick, 1997) programları kullanılmıştır. Çözümde direkt yöntemler, arıtımda ise en küçük kareler yöntemleri ile sonuca ulaşılmıştır. Kristallerin geometrik yapıları (bağ uzunlukları, bağ açıları, torsiyon açıları), molekül içi ve moleküller arası etkileşimleri hakkında bilgiler edinilmiştir.Teorik hesaplamalar Gaussian03W (Frisch ve ark., 2004) paket programı ile yapılmıştır. Hesaplamalarda tüm moleküllerin gaz fazındaki yalıtılmış durumda kararlı yapıları Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi ve Hartree-Fock temel alınarak incelenmiştir.DFT ve HF yöntemleriyle potansiyel enerji yüzeyleri üzerindeki global minimumlara karşılık gelen en kararlı geometriyi bulmak üzere geometri optimizasyonu, titreşim frekansları, Mulliken yük dağılımları, dipol momentler, sınır moleküler orbitaller (HOMO ve LUMO) farklı baz setleri kullanılarak hesaplanmıştır. Böylece X-ışınları kırınımı yöntemi ile elde edilen sonuçlara yeni bilgiler eklenmiş ve teorik çalışma ile deneysel sonuçlar desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis contains X-ray crystal structure analysis and some properties, obtained from computational methods, of the C24H18N2O4. CH3OH (I), C25 H20 N4 O2 (II), C23H22ClN3OS (III), C21H20ClN3O2S (IV), C21H20ClN3OS2 (V), C23H22ClN3OS (VI), C25H23N3OS. H2O (VII) and C24H28N4S (VIII) organic molecules.From all crystals, the two of them investigated in this study were synthesized in Erciyes University Department of Chemistry the Organic Chemistry Laboratory, other six molecules were synthesized Firat University Department of Chemistry the Organic Chemistry Laboratory and the crystal data were collected on a STOE IPDS II diffractometer in the Crystallography Laboratory of Physics Department.The studied pyrazole, thiazole, cyclobutane basic of groups have been solved by using direct methods with the program SHELXS-97 (Scheldrick, 1997) and refined by using least squares refinement with the program SHELXL-97 (Scheldrick, 1997). Geometrical parameters (bond lengths, bond angles, torsion angles), intramolecular and intermolecular interactions of the structures were calculated and interpreted.The theoretical calculations were performed with Gaussian03W (Firsch at all., 2004) software. In calculations, the stable structure geometries of the isolated molecules in the gas phase were investigated under the framework of Density Functional Theory and Hartree-Fock. In order to find the stable molecular geometries, the global minimum scanning were performed on the potential energy surfaces with DFT and HF methods and some properties of molecules such as vibrational frequencies, Mulliken population analyses, dipole moments, frontier molecular orbitals (HOMO and LUMO) were calculated with different basis sets. Thus the results obtained from X-ray diffraction experiment were supported and additive information about molecules were achieved.