Bitki sekonder maddelerinin Hyphantria cunea (Drury) larvalarının beslenme ve gelişimine etkisi
Effect of plant secondary compounds on feeding and development of Hyphantria cunea (Drury) larvae
- Tez No: 306929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OĞUZHAN YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: sekonder metabolit, sinerjitik etki, tanik asit, galik asit, p-Kumarik asit, yapay besin, secondary compounds, tannic acid, gallic acid, p-coumaric acid, artificial diet
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada polifaj bir tür olan Hyphantria cunea'nın son larva evresinde toplam tüketim miktarı, pupların lipit ve protein miktarları, ağırlıkları ve gelişme sürelerine sekonder maddelerin sinerjitik etkisi araştırılmıştır. Biri kontrol besini ve kontrol besinine farklı konsantrasyonlarda (% 1, 3, 5) tanik asit, galik asit ve p-Kumarik asit katılarak 9 besin ve % 3 konsantrasyonda tanik asit, galik asit ve p-Kumarik asit katılarak ikili kombinasyonlu 3 besin ve üçlü kombinasyonda bir besin yapılarak toplamda 14 besinle tercihsiz beslenme deneyi yapılmıştır.Kontrol grubuna göre, hem tanik asit hem de p-Kumarik asit (% 1 PKA hariç) içeren besinlerde sekonder madde konsantrasyonu arttıkça, toplam tüketim miktarlarında azalma olduğu, bunun aksine galik asitli besinlerde, galik asit konsantrasyonu arttıkça toplam tüketim miktarının arttığı bulunmuştur. Tanik asit, galik asit ve p-Kumarik asidin birlikte bulunduğu besinle beslenen larvalarda ise kontrol grubuna göre farklılık yoktur.% 1, 3, 5 konsantrasyonda tanik asit ve galik asit içeren besinle beslenen larvaların pup ağırlıkları ve % 5 PKA içeren besinle beslenen larvaların pup ağırlıkları kontrol grubuna göre farklıdır. İkili kombinasyon içeren besinlerden (tanik asit+ p-Kumarik asit) ve üçlü kombinasyon içeren besinle (tanik asit+galik asit+ p-Kumarik asit) beslenen larvalarda kontrol grubuna göre farklıdır.% 1 PKA içeren besinle ve galik asit ile p-Kumarik asit içeren besinle beslenen larvaların pup protein miktarlarında kontrol grubuna göre farklılık yoktur. % 1 GA içeren besinle, tanik asit ve galik asit içeren besinle beslenen larvaların pup lipit miktarlarında kontrol grubuna göre farklılık yoktur. Gelişme süresi % 3 ve % 5'lik tanik asit içeren besinlerle beslenen larvalarda kontrol grubuna göre farklıdır. Bu iki besin dışında ikili kombinasyonda bir besin (tanik asit+galik asit) ve tanik asit, galik asit, p-Kumarik asitin birlikte bulunduğu besinlerle beslenen larvalardan farklıdır. Besindeki tanik asit konsantrasyonu arttıkça gelişme süresinin uzadığı; bunun aksine galik asit içeren besinlerde galik asit konsantrasyonu arttıkça gelişme süresinin kısaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to the sinergity of secondary compounds on the total food comsumption, the amount of pupal lipid and protein, weight of pupae and development time in the last instar of Hyphantria cunea. A non-selective feeding experiment has been applied with a total of 14 food; 1 of which was the control food, 9 of which were prepared by adding different concentrations of tannic acid, gallic acid and p-coumaric acid (1, 3, 5 %) to the control food, 3 food with 2 combinations prepared by adding 3% concentration tannic acid, gallic acid and p-coumaric acid and 1 food with three combinations.The three different concentrations of tannic acid, gallic acid and p-coumaric acid (1, 3, 5 %) in the food have different total food consumption. As for the control group, it has been found that as the secondary compounds concentration of the food containing both tannic acid and p-coumaric acid (except 1% PKA) increased, total food consumption decreased. On the contrary, it has been found that in food with gallic acid, as gallic acid concentration increased, total food consumption increased. The pupal weights of the larvae which were fed with food containing 1, 3, 5 % tannic acid and gallic acid and the pupal weights of the larvae which were fed with food containing 5% PKA were different from the control group. The larvae which were fed with food containing two combinations (tannic acid+ p-coumaric acid) and the ones which were fed with food containing three combinations (tannic acid + gallic acid + p-coumaric acid) were different from the ones in the control group.There is no difference in the pupal protein amounts of the larvae fed with food containing 1% PKA and with food containing gallic acid and p-coumaric acid when compared with the control group. There is no difference in the pupal lipid amounts of the larvae fed with food containing 1% gallic acid and with food containing tannic acid and gallic acid when compared with the control group. The development time is also different in larvae fed with a food of 2 combinations (tannic acid + gallic acid) and with food containing tannic acid, gallic acid and p-coumaric acid. It has been found put that the development time increased as the tannic acid concentration of the food increased; on the contrary, the growing time decreased as the gallic acid concentration of the food containing gallic acid increased.