Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki ve nükleopolihedrovirüs tarafından enfekte edilen Lymantria dispar larvalarının hayatta kalmasına bitki kalitesinin etkisi
The effects of plant quality on Lymantria dispar larvae survivor infected by Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki and Lymantria dispar nukleopolihedrovirus
- Tez No: 334894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lymantria dispar, nükleopolihedrovirüs, Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, sekonder madde, entomopatojen, Lymantria dispar, nükleopolihedrovirüs, Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, secondary compounds, entomopatogen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (B.t. kurstaki) ve Lymantria dispar (meşe güvesi) nükleopolihedrovirüs ile enfekte edilmiş Lymantria dispar L. larvalarının hayatta kalmasına larvaların besinlerindeki bitki sekonder maddelerinin etkisi, dört farklı bitki türü Quercus cerris, Hippophae rhamnoides, Coryllus maxima, Crataegus monogyna besin olarak kullanılarak araştırılmıştır.Hem B. t. kurstaki hem de LdNPV ile enfekte larvalarda en yüksek hayatta kalma oranı, protein içeriği en yüksek olan H. rhamnoides ile beslenen larvalardan elde edilmiştir. En yüksek ölüm oranı ise protein içeriği en düşük olduğu C. monogyna ile beslenen larvalarda görülmüştür. Hem kontrol hem de bakteri ile enfekte edilmiş larvalar pup evresine erişemezken, virüs ile enfekte edilen ve 4 farklı bitkiyle beslenen larvaların bazılarının larva evresini tamamlayıp, pup olduğu tespit edilmiştir. Larvaların beslendiği bitkilerdeki protein içeriği arttıkça, pup safhasına erişme oranının arttığı bulunmuştur. Hem bakteri hem de virüs ile enfekte edilen larvalarda her besin grubundan en yüksek ölüm oranı 2. gün görülmüştür. Ölümlerin özellikle protein içeriğinin düşük olduğu bitkilerle beslenen larvalarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Hayatta kalma oranlarının gallotanen miktarlarıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Gallotanen içeriğinin en yüksek olduğu H. rhamnoides ile beslenen bakteri ve virüs ile enfekte edilmiş larvalarda diğer besin bitkilerine göre hayatta kalma oranı daha yüksektir. Sonuçlarımız B. t. kurstaki ile muamele edilen larvaların hayatta kalma oranının yoğunlaştırılmış tanenlerle ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the influence of plant secondary compounds on the surviving rate of Lymantria dispar which were infected with Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki and Lymantria dispar nükleopolihedrovirüs were investigated using four different plant species, Quercus cerris, Hippophae rhamnoides, Corylus maxima, Crataegus monogyna.Both Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki and Lymantria dispar NPV have been obtained from the larvae fed on the plant H. rhammoides which has the highest protein rate. The highest mortality rate have seen on the larvae which have fed on the C. monogyna that had the lowest protein rate. While the pupated haven?t seen on the larvae which were infected with both control and bacteria, the larvae which were infected with virus and fed in 4 different plant have completed larval stage and pupated.When the protein rate increases in plant that the larvae fed on, we have discovered that the pupated rate has increased. The highest mortality of larvae which were infected with both bacteria and virus from every diet set have occured in second days. These death have observed in larvae that fed on the lowest protein amount plant.We have discovered that survival rate have corraleated with gallotanen amounts. The larvae, infected with bacteria, which were fed on H. rhammoides that have the highest gallotanen amount the survival rate is higher than other diets. Our results have showed that in the larvae which were treated with Bacillus thuringiensis kurstaki the survival rate corralated with proantosiyanidin.