Elektroniksel uyarılmış bir potansiyel enerji yüzeyi üzerinde döteryum atomu ile azot döteryum molekülünün reaktif saçılması
Reactive scattering of nitrogen döteryum molecules with deterium atom on electronically excited potential energy surface
  1. Tez No: 306947
  2. Yazar: GÜLŞEN TASMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depletion reaksiyon, Exchange reaksiyon, Reaksiyon ihtimaliyeti, Termal hız sabiti, Depletion reaction, Exchange reaction, initial state resolved probabilities, thermal rate constant
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada Elektroniksel uyarılmış bir NH2 potansiyel enerji yüzeyi ile D'+ND( ) ? D2+N(^2 D) depletion ve D'+ND( ) ? D+ND'( ) exchange reaksiyonları için Real Dalga Paketi metodu ve akı analizi kullanılarak reaksiyon dinamikleri hesaplandı. Kuantum saçılma hesaplaması, sıfırdan farklı J değerleri için CS yaklaşımı kullanılarak her iki kanal için reaksiyon ihtimaliyetleri, toplam tesir kesitleri, reaksiyon hız sabiti ve termal hız sabitini hesaplamak için yapıldı. Her iki reaksiyon için integral tesir kesitleri başlangıç dönme kuantum durumuna kuvvetli bir şekilde bağlıdır. Özellikle depletion kanalı için reaksiyon termal hız sabitinin deney ve yarı klasik sonuçlarla uyumluluğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the quantum scattering dynamics of the depletion reaction D'+ND( ) ? D2+N(^2 D)and of the exchange reaction D'+ND( ) ? D+ND'( ) have been calculated using the real wave packet and flux methods and modified NH2 potential energy surface (PES). A quantum scattering dynamics calculation is used to study the initial-state-resolved reaction probabilities, integral cross section, rate constants and thermal rate constant for both channels using the Centrifugal Sudden (CS) approximation for non-zero total angular momentum (J) values. Integral cross sections for both reactions depend strongly on the initial rotational states. In particular, the thermal reaction rate constant for the depletion channel is in good agreement with experimental and semiclassical results.