Polipirol temelli sensör ve potansiyometrik dedektör tasarımı ve uygulamaları
Designing and applications of Polypyrrole based sensor and potentiometric detector
- Tez No: 307136
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, Potansiyometrik dedektör, Sensör, Askorbik asit, Parasetamol, Dopamin, Polypyrrole, Potentiometric detector, Sensor, Ascorbic Acid, Paracetamol, Dopamine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, polipirolün bazı biyolojik türlerin tayininde sensör ve potansiyometrik dedektör olarak kullanımı araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasını polipirolün askorbik asit tayininde potansiyometrik dedektör olarak kullanımı oluşturmaktadır. Elektropolimerizasyonla hazırlanan polipirol filmi iyon kromatografisi sisteminde potansiyometrik dedektör olarak kullanılmıştır. Askorbik asitin polipirol elektrot kullanılarak yapılan tayininde elektrot performansını ve kromatografik koşulları etkileyen bazı parametreler optimize edilmiştir. Elde edilen veriler polipirolün askorbik asit tayininde kullanılabilecek yüksek seçicilikte ve hassasiyete sahip bir dedektör malzemesi olduğunu göstermiştir. Sonraki aşamada bazı ilaç örneklerinde askorbik asit tayini yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, aşırı yükseltgenmiş nanofiber yapılı polipirol elektrotların parasetamol tayininde sensör olarak kullanımı araştırılmıştır. Elektrotların parasetamole karşı performansları diferansiyel puls voltametri yöntemiyle belirlenmiş ve bazı ilaç örneklerinde parasetamol tayini yapılmıştır. Tez çalışmasının son aşamasında, elektrokimyasal ön işlem uygulanan nanofiber yapılı polipirol elektrotlar dopamin tayininde kullanılmıştır. Elektrotların dopamine karşı performansları dopamin tayininde girişime neden olan askorbik asit ve ürik asit varlığında incelenmiştir. Bu moleküllerin varlığında elektrotların dopamine karşı yüksek seçicilik ve hassasiyet gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu elektrotlarla kan serumunda ve bazı ilaç örneklerinde dopamin tayini yapılmıştır. Elde edilen veriler elektrokimyasal ön işlem uygulanmış nanofiber polipirolün dopamin tayininde sensör olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, usage of polypyrrole as a sensor and potentiometric detector for the determination of biological species. The usage of polypyrrole as a potentiometric detector for determination of ascorbic acid is the first part of this study. Polypyrrole film prepared by electrochemical polymerization was used as a potentiometric detector in ion chromatography system. In the determination of ascorbic acid by using polypyrrole electrode, several parameters that effects the performance of electrode and chromatographic conditions were optimized. The results show that polypyrrole is a detector material that exhibits high selectivity and sensitivty towards ascorbic acid. Then, polypyrrole electrode was applied to determination of ascorbic acid in various pharmaceutical samples. In the second part of the study, the usage of overoxidized nanofiber structured polypyrrole electrode as a sensor for determination of paracetamol was investigated. The electrochemical performances of electrodes towards paracetamol were investigated with differential pulse voltammetry method and paracetamol was determinated in various pharmaceutical samples. In the last part of the study, elctrochemically treated nanofiber structured polypyrrole electrode were used for dopamine determination. The electrochemical performances of electrodes towards dopamine were investigated in the presence of ascorbic acid and uric acid that have interference effect in dopamine determination. In the presence of this molecules, electrodes exhibited high selectivity and sensitivity towards dopamine. Polypyrrole electrodes were applied to determination of dopamine in blood serum and various pharmaceutical samples. The results show that electrochemically treated nanofiber polypyrrole can be used as a sensor in the determination of dopamine.