Rejyonal anestezi esnasında iki farklı sedatif ajanın etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of two different sedative agents during regional anaesthesia
- Tez No: 307219
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rejyonal anestezi, Midazolam, Deksmedetomidin, Sedasyon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, spinal anestezi altında artroskopik diz cerrahisi uygulanacak hastalara sedasyon amacıyla deksmedetomidin ve midazolam uygulamasının etkilerini karsılaştırmayı amaçladık.18-65 yaşları arasında 50 hasta randomizasyon ile iki gruba ayrıldı: Grup M'deki hastalara midazolam 0.04 mg kg-1 intravenöz (iv) uygulandıktan sonra Ramsay sedasyon skoru (RSS) 3-4 olacak şekilde 0,5 mg ek dozlarla işleme devam edildi. Grup D'deki hastalara deksmedetomidin 1 µg kg-1 sa-1 olacak şekilde 10 dakika yükleme dozu uygulandı. Takiben hastaların RSS 3-4 olacak şekilde 0,2-0,7 µg kg-1sa-1 deksmedetomidin infüzyonuna başlandı. Operasyon süresince olguların vital bulguları kaydedildi. Hastaların derlenmeleri modifiye Aldrete skoru (MAS) ile belirlendi. Ağrı değerlendirmesinde sözel nümerik skala (VRS) kullanıldı. Postoperatif VRS ve derlenme kalite skorları (QoR) kaydedildi. Hastalardan 4 sorudan oluşan geri bildirim anketini doldurmaları istendi. Hasta memnuniyeti VRS ile değerlendirildi.Grup D'de kalp hızları Grup M'ye göre düşük bulundu. Benzer şekilde ortalama arter basıncı değerleri de Grup D'de daha düşük bulundu. İşlem boyunca ve sonrasında olguların ağrı skorları benzer bulundu. Postoperatif 8. saatte olguların memnuniyet VRS değerleri ve QoR skorları benzerdi.Sonuç olarak; bu çalışmada, uyguladığımız deksmedetomidin ile hemodinamik ve solunumsal parametreler üzerine olumsuz bir etki olmadan, midazolama eşdeğer kalitede derlenme kriterleri ve hasta memnuniyeti sağlayarak sedasyon uygulaması yapılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Comparison of The Effects of Two Different SedativeAgents During Regional AnaesthesiaThe aim of this study was to compare the efficacy of dexmedetomidine versus midazolam for sedation under spinal anesthesia for arthroscopic knee surgery.Fifty adult patients, 18 to 65 years, were randomized into two groups: Group M received 0.04 mg.kg -1 iv bolus midazolam followed by administration of 0.5 mg boluses to provide Ramsey sedation Scale (RSS) 3-4. Group D received dexmedetomidine loading dose of 1 µgr kg -1 h -1 over 10 minutes and the maintenance dose of 0.2-0.7 µgr kg -1 h -1 to achieve an adequate level of RSS 3-4. All vital signs were recorded during the operation and recovery was evaluated with Modified Aldrete Scale. Pain was scored using Verbal rating scale (VRS). Postoperative VRS and Quality of Recovery (QoR) were recorded.