Solarizasyon ve taze tavuk gübresi uygulamalarının patlıcanda solgunluk( Verticillium dahliae Kleb.) hastalığı ve verime etkisinin belirlenmesi
Determination of effect of solarization and fresh chicken manure on verticillium wilt (Verticillium dahliae Kleb.))diseases and yield in eggplant
  1. Tez No: 307462
  2. Yazar: MAHİR BAŞARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak solarizasyonu, Taze tavuk gübresi, Verticillium dahliae, Patlıcan ve Verim, Soil solarization, Fresh chicken manure, Verticillium dahliae, Eggplant and Yield
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırma, 2010-2011 yılları arasında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Parselleri, Serası ve Fitopatoloji Laboratuarında yürütülmüştür. Çalışmada, yaz sonunda önce taze tavuk gübresi karıştırılıp sonra solarize edilen arazide, yapay Verticillium dahliae (Kleb) inokulasyonunun Kemer patlıcan (Solanum melongena L.) çeşidinde solgunluk hastalığının azaltılmasıyla verimin arttırılması amaçlanmıştır. İn vitro koşullarda çoğaltılan patlıcan fideleri, Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre araziye aktarılmıştır. Deneme, 3 tekerrürlü olarak, solarizasyon ana parsel, taze tavuk gübresi alt parsel ile V. dahliae inokulasyonu mini parsel olarak tesis edilmiştir.Bir buçuk ay içerisinde 24 saat sıcaklık ölçümlerinde; metre kareye verilen taze tavuk gübresinin artışıyla birlikte ortalama sıcaklık değerleri de yükselmiştir. Toprak üstü; 10 cm, 20 cm ve 30 cm toprak altı sıcaklık ölçümlerinde en yüksek ortalama değer ?12 kg taze tavuk gübresi + solarizasyon? uygulamasında elde edilmiştir. Bu uygulama şekliyle, toprak üstünde, kontrole göre 18 oC, yalnız solarizayona göre ise 2 oC'lik bir sıcaklık artışı elde edilmiştir. Bu artışlar, 30cm toprak derinliğinde ise, aynı uygulamalara göre sırasıyla 9.5 ve 4 oC olarak yansımıştır.Solarizasyon uygulamasından yaklaşık 6 ay sonra şaşırtılan patlıcan fidelerinde solarizasyon ve taze tavuk gübresi bitki boyunu artırırken V. dahliae inokulasyonu azaltmıştır.Vejetasyon başlangıcında dikilen fide kayıplarında solarizasyonun etkisi görülmezken yaşamını devam ettiren bitkilerin kök boğazı bölgesinde gövde kesitinde V. dahliae'den kaynaklanan hastalık şiddeti azalmıştır. Buna bağlı olarak toplam verimde kontrole göre dekara % 45, bitki başına ise % 54'lik bir artış elde edilmiştir.Tavuk gübresinin hem patlıcan fide kayıplarının azaltması hem de yaşamını devam ettiren bitkilerde Verticillium dahliae'nin neden olduğu solgunluk hastalık şiddetini azaltmasından dolayı verime olan etkisi solarizasyona göre daha fazla olmuştur. Dönüme en yüksek verimin elde edildiği, 12kg/m2 gübre uygulamasıyla kontrole göre 2.8 misli artış sağlanmıştır.Kombinasyon parsellerinde en fazla dekara verim 3995 kg ile metre kareye 12 kg taze tavuk gübresinin verilip sonra solarizasyon ve ardından Verticillium dahliae inokulasyonun yapılmadığı uygulama şekliyle en az verimin (569 kg/da) alınana [-Sol x kontrol x (+) Ino] göre 7 misli verim artışı elde edilmiştir. Çalışmanın amacı olarak düşünülen yani en yüksek verimin alındığı uygulamanın yerine pratik açısından Verticillium dahliae inokulasyonu gerçekleştiği düşünüldüğünde ve bu kombinasyonla [+Sol x TTG(12 kg/m2) x (+) Ino] doğada sıklıkla görülen en az verimin alındığı uygulamaya göre yaklaşık 4.5 kat verim artışı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between the years 2010 and 2011, on Experimental Fields, in Greenhouse and Phytopathology Laboratory of Dicle University Faculty of Agriculture. The aim of this study was to investigate the increasing the yield by decreasing the Verticillium wilt diseases caused by Verticillium dahliae (Kleb) using fresh chicken manure with solarization at the end of summer in Kemer eggplant cultivar (Solanum melongena L.). According to split-split-plot design, the experiment was established in 3 repetitions with solarized and non-solarized soil as main plots; fresh chicken manure as sub-plots, which were inoculated with or without V. dahliae as mini parcels.Within one and half month, in 24-hour-temperature measurements; average temperature rates were increased in parallel with the increase in fresh chicken manure amount applied to the square meter. On surface soil, in soil depth of 10 cm , 20 cm and 30 cm temperature measurements , the highest average rate was obtained by the application of ?12 kg fresh chicken manure + solarization?. With this application type, on ground surface, temperature increase of 18 oC according to the control and of 2 oC as based on only solarization was been acquired. These increases have reflected as 9.5 and 4 oC respectively, in soil depth of 30 cm and according to the same applications.Approximately 6 months later than the solarization process, solarization and fresh chicken manure increased the plant height, however, it was decreased through V. dahliae inoculation in transplanted eggplant seedlings.While solarization effect on the loss of seedlings planted at the beginning of vegetation was not been observed, disease severity resulted from V. dahliae on stem section on the area of root collar of living plants has increased. As based on this, an increase of 45% as per decare and an increase of 54% as per plant were acquired in total yield according to the control. In comparison with the effect of solarization, the effect of fresh chicken manure on yield became greater since it decreased both the loss of eggplant seedlings and the severity of wilt disease which Verticillium dahliae had caused on living plants. With the help of 12kg/m2 chicken manure application by which the highest yield as per decare was obtained, 2.8 times more increase has been enabled according to the control.In combination parcels, with the type of application in which yield was 3.995 kg as per the greatest decare and 12 kg fresh chicken manure (FCM) was applied as per square meter at first and then solarization and Verticillium dahliae inoculation has not been carried out, 7 times more yield increase has been acquired, in comparison with the one by which the lowest yield (569kg/da) [non solarized x control x Inoculation] has been obtained. As the objective of study, when it is considered that Verticillium dahliae inoculation has occurred in practice, instead of the application by which the highest yield has been obtained, and with the help of this combination [solarizedx FCM (12 kg/m2) x Inoculation], approximately 4.5 times more yield increase appeared in comparison with the application by which the lowest yield, which is frequently seen in nature, is obtained.