Hasat dönemi ile yoğunluğunun Çalımsı Yonca(Medicago arborea L.)'nın verim ve verime ilişkin özelliklerine etkisi üzerinde araştırmalar
Effect of harvesting stage and rate of defoliation on the (yield) and (yield related) properties of shrub-medic (Medicago arborea).
- Tez No: 307503
- Danışmanlar: PROF. DR. RİZA AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çalımsı yonca, hasat dönemi, biçim oranı, verim, Shrub-Medic, harvesting stage, rate of defolation, yield
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma 2011-2012 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nün deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışmada, farklı hasat dönemi (Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos) ile biçim oranının (Yeşil sürgünlerin %50 veya %100 biçilmesi) çalımsı yonca (Medicago arborea L.)'da verim ve verime ilişkin bazı özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Yeşil Ot Verimi,Yeşil Otta Yaprak Oranı, Havada Kuru Madde Oranı, Kuru Ot Verimi, Yaprakta Ham Protein Oranı, Sapta Ham Protein Oranı, Yaprakta Ham Protein Verimi, Sapta Ham Protein Verimi, Yaprakta Ham Kül Oranı, Sapta Ham Kül Oranı, Yaprakta Ham Kül Verimi, Sapta Ham Kül Verimi karakterleri incelemiştir.Bulgular, genel olarak erken ilkbahar döneminde ve nisan aylarında özellikle 5 yaşındaki bitkilerin %50 oranında hasat edildiği koşullarda en yüksek yeşil ot (969g/bitki), yeşil otta yaprak oranı (%75,8) ve kuru ot verimleri (358,1g/bitki) elde edileceğini göstermiştir. Bu bulgularımız, ham protein ve ham kül içerik (%21,5 YHP, %19,5 SHP) ve verimleri (46,0g/bitki YHK, 17,8g/bitki SHK) açısından da benzer sonuçlar ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the experimental fields of Field Crop Dept.of Agric Faculty of Ege Uniersity in 2011-2012. Effect of different harvesting stages (April,May,June,July and August) and rate of defoliation (green bud harvest at 50-100 % the rate of on the herbage yield and some other yield characteristics of Shrub-Medic (Medicago arborea) were tested in the expriment. For this aim, some characteristics such as, fresh herbage yield, fresh leaf ratio, air dried hay content, hay yield,crude protein content of the leaves and stems,crude protein yields of the leaves and stems,crude ash content of the leaves and stems,crude ash yields of the leaves and stems were determined.Results indicated that highest green mater yield (969 g/plant), leaf rate of green mater (75,8%) and hay yield(358,1 g/plant) were obtained in five years aged crops defoliated the rate of 50% in april of spring period. Our findings in terms of crude protein and crude ash content and yields (21,5% leaf crude protein, 19,5% stem crude protein and 46,0 g/plant leaf protein , 17,8 g/plant stem crude protein ) displayed the similar result.