Kök bakterilerinin farklı substratlarda domates yetiştiriciliğine etkisi
Effect of plant-growth promoting rhizobacteria on tomato production in different substrates
- Tez No: 307523
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki gelişimini artıran kök bakterileri, domates, perlit, klinoptilolit, Hindistan cevizi torfu, verim, kalite, Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR), tomato, perlite, clinoptilolite, cocopeat, yield, quality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki farklı dönemde kök bakterilerinin farklı özelliklere sahip topraksız ortamlarda (perlit: inorganik-inert, klinoptilolit: inorganik-katyon değişim kapasitesi yüksek ve Hindistan cevizi torfu: organik) yetiştirilen domates bitkilerinin verimi ve meyve kalitesi üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Bakteriyoloji laboratuarı stoklarında bulunan 2 farklı kök bakterisi izolatı (18/1 K: Pseudomanas putida, 66/3: Bacillus spp.) bakteri inokule edilmeyen kontrol uygulaması ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Denemeler Basit Faktöriyel Tesadüf Blokları deneme desenine uygun olarak 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Bakteriyel izolatlar (1) dikimden hemen önce fide viyollerine (10 ml/fide) ve (2) dikimden 1 hafta sonrada yetiştirme ortamlarına (30 ml/fide) içirme şeklinde uygulanmıştır. Bitkiler açık sistem topraksız tarım tekniğe uygun olarak substrat kültüründe yetiştirilmiştir.Kök bakterilerinin domates bitkilerinin verimi ve kalitesi üzerine etkisi topraksız ortamlarda önemli bulunmamıştır. Domates yetiştiriciliğinde verim ve kalite parametrelerinin substrata bağlı olarak değişebileceği saptanmıştır. Hindistan cevizi torfu, verim ve kalite açısından en iyi sonuçları vermiştir, bu nedenle ısıtmasız seralarda topraksız yetiştirme ortamı olarak kullanımı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate effects of rhizobacteria on yield and fruit quality of tomatoes grown in different substrates (perlite: inorganic and inert, clinoptilolite: inorganic and having a high ion exchange capacity, cocopeat: organic). Experiments were realized in an unheated plastic tunnel during spring and autumn seasons. Two different strains of rhizobacteria from the collection of the Department of Plant Protection, Agricultural Faculty of Ege University (18/1K: Pseudomonas putida, 66/3: Bacillus spp.) were tested and compared with non inoculated control treatment. Experiments were set up according to randomized blocks with three replicates. Inoculation of bacteria was taken place (1) before transplanting to the seedling viols (10 ml per seedling) and (2) one week after transplanting into substrates (30 ml per plant) by drenching method. Nutrient solution applications were managed according to open system.Results of the present study showed that the effect of rhizobacteria on yield and quality of tomatoes were not statistically significant. Yield and quality parameters of tomato varied depending on the substrate. It was determined that cocopeat gave superior results in respect to yield and quality. Therefore it can be recommended as medium for soilless cultivation in unheated greenhouses.