Hazır giyim sektöründe tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen psikolojik faktörlerin bütünleşik analizi
The integrated analysis of psychological factors affecting consumers' buying behavior in clothing sector
  1. Tez No: 307524
  2. Yazar: ELİFCAN BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik faktörler, hazır giyim sektörü, satın alma davranışları, Psychological factors, clothing sector, buying behaviors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Hazır giyim sektöründe tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen temel faktörler, ekonomik, demografik, sosyo-kültürel ve psikolojik faktörlerdir. Son yıllarda tüketici davranışlarındaki değişmeler psikolojik faktörlerin önemini artırmaktadır. Günümüzde tüketicilerin planlanmamış, kompulsif ya da hedonik satın alma davranışları sergilemesi psikolojik faktörlerin ayrıntılarıyla irdelenerek, bu doğrultuda yeni stratejiler geliştirilmesine neden olmaktadır.Günümüz pazarlama anlayışının odak noktası tüketicilerdir. Bu nedenle özellikle hazır giyim sektöründe üreticilerin, tüketicileri çok iyi anlamaları ve buna uygun olarak hedef pazarlarını yapılandırmaları büyük önem taşımaktadır. Hazır giyim ürünleri, imaj unsuru içeren beğeniye dayalı ürünlerdir. Bu durum tüketicilerin psikolojik faktörlerden nasıl etkilendiğinin bilinmesine daha çok ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.Bu tez çalışmasında hazır giyim sektöründe tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen psikolojik faktörlerin tanımlaması, birbirleriyle ve diğer faktörlerle bütünleşik analizi yapılmıştır. Böylece hazır giyim sektörünün markalaşma sürecindeki firmalarına, tüketicileri anlamaları ve buna uygun stratejiler geliştirmeleri yolunda önerilerde bulunarak, rekabet avantajı sağlamaları amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main factors influencing consumers? purchasing behavior in the clothing industry are economic, demographic, socio-cultural and psychological factors. In recent years, changes in consumer behaviors increase the importance of psychological factors. At the present time consumers? unplanned, compulsive or hedonic buying behaviors are examined in detail, leads to the development of new strategies.The focus of today?s marketing concept is consumer. Because of this reason, manufacturers have to understand them very well and the target market should be structured according to this concept in the clothing sector. Because of this reason, manufacturers have to understand them very well and the clothing market should be structured according to the consumers. Clothing industry products include image factor and based on like. This situation shows the need for more well known how consumers are influenced by psychological factors.The present thesis study, identification of psychological factors affecting consumers? purchasing behavior in clothing sector and integrated analysis was made with each other and the other factors in clothing sector. Thus, the main aim of thesis suggesting the way to understand consumers and develop optimum strategies to firms to ensure a competitive advantage in the process of branding in clothing sector.