Çocukluk çağı karaciğer nakil hastalarında posttransplant infeksiyonlar
Post-transplant infections in childhood liver donor recipients
- Tez No: 307564
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Liver transplantation, pediatric, infection
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
AMAÇ: Pediatrik karaciğer nakil hastalarında nakil sonrası saptanan infeksiyonlar, bunlara ve mortaliteye etki eden faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM: İTF Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Bilim Dalı tarafından 1998-2011 tarihleri arasında karaciğer nakli yapılan ve Çocuk Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı tarafından izlenen 73 hasta çalışma grubunu oluşturdu. Vakaların nakil sonrası izlemi nakil sonrası 1 ay, nakil sonrası 2-6. aylar arası ve nakil sonrası 6. aydan sonra olmak üzere üç gruba ayrıldı. Nakil sonrası saptanan infeksiyonlarla ulaşılabilen veriler arasındaki ilişki istatiksel olarak değerlendirildi.BULGULAR: Çalışmaya alınan 73 hastaya 76 karaciğer nakil operasyonu uygulandı. Vakaların (46 kadın / 27 erkek) nakil yaşı 4.3-212 ay arası, VKİ'leri 11.48-46.88 kg/m2 arası, Child-Pugh skorları 5-13 arası, nakil öncesi hastanede kalış süreleri 1-267 gün arasındaydı. Metabolik hastalıklar en sık rastlanan nakil endikasyonuydu. Vakaların %77.6'sında canlı donör kullanıldı. Hastalar, nakil sonrası 1-45 gün arası YBÜ'de, 2-153 gün arası serviste izlendi. Takipte hastaların %30.3'ünde rejeksiyon gelişti. Nakil sonrası mortalite %8.2 saptandı. Nakil sonrası 1. ayda gram pozitif bakteriler sık saptanırken sonraki izlemde yerini gram negatif bakteriler aldı. Serolojik olarak en sık CMV infeksiyonu saptandı. Mantar infeksiyonu saptanan vakalarda Candida albicans izole edildi. Hastaların nakil öncesi tanıları, birincil özellikleri, profilaksi seçimi ve nakil sonrası özelliklerinin infeksiyon gelişimine etkisi gösterilemedi. Nakil sonrası YBÜ'de ve serviste yatış süresinin bakteriyel infeksiyonlarla ilişkili olduğu gösterildi.YORUM : Nakil sonrası infeksiyon oranları ve mortalite daha önce yapılmış olan çalışmalara benzer bulundu. Nakil sonrası hastanede kalış süresinin uzaması bakteriyel infeksiyon sıklığını arttırmaktadır. Bu da invaziv işlemlerin ve dirençli mikroorganizmalarla temasın fazlalığı ile açıklanabilir.Anahtar sözcükler : Karaciğer nakli, pediatri, infeksiyon
Özet (Çeviri)
AIM: Retrospective assessment of post-transplant infections, mortality and associated factors in childhood liver donor recipientsMATERIALS AND METHODS: Between 1998-2011 there were 73 patients who received a liver donor. The operations were conducted in hepato-pancreato-biliary surgery unit, and patients were followed on ward by pediatric gastro-entero-hepatology unit. Post-transplant follow-up were divided into 3 groups (1st posttransplant month, 2-6th posttransplant month, after 6th posttransplant month). Infection rates and associated factors during these periods were statistically evaluated.RESULTS: There were 73 patients (46 female / 27 male) in the study, who received 76 liver donor transplantation. Transplation age were 4.3-212 months, BMI?s 11.48-46,88 kg/m2, Child-Pugh scores 5-13, pre-transplant hospitalisation 1-267 days. Most common indication were due to metabolic diseases. Living-related donors constituted 77,6%. Posttransplant ICU stay ranged 1-45 days, ward stay 2-153 days. Rejection occurred in 30.3%. Post-transplant mortality was 8.2%. At the 1st month gram-positive bacteria were the most encountered, gradually replaced by gram-negatives. CMV infections were the most frequent serologically. Candida albicans was the most isolated pathogen in fungal infections. Pre-transplant diagnosis, primary features, choice of prophylaxis and post-transplant features demonstrated no statistically signicant effect on infections. Post-transplant ward and ICU stays were found to effect bacterial infection rates statistically significant.CONCLUSION: Post-transplant infection and mortality rates were in accordance with previous published data. Longer post-transplant hospitalisation periods increase bacterial infection rates. This may be attributed to increased invasive produres as well as exposure to resistant pathogens.