Aortik iskemi reperfüzyon modelinde ozon tedavisinin uzak organ miyokard hasarı üzerine etkisi
The effect of ozone on remote organ myocardial injury caused by experimental ischemia reperfusion model
  1. Tez No: 307579
  2. Yazar: AYTUĞ KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL GÜLMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, Reperfüzyon, Ozon, Miyokard hasarı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, rat infrarenal abdominal aortasında oklüzyon-reperfüzyon sonrası miyokardda oluşan iskemi-reperfüzyon hasarına ozonun etkisini araştırmaktır.Materyal ve Metod: Otuz iki adet Wistar-Albino rat rastgele ve eşit sayıda (n=8) olmak üzere dört gruba ayırıldı. Sham grubunda laparotomi ve infrarenal abdominal aorta (İAA) diseksiyonu yapıldı ancak oklüzyon uygulanmadı. Kontrol grubunda ratlara 10 gün süreyle 1 mg/kg/gün dozunda intraperitoneal ozon(O3) verildi. Daha sonra laparotomi ve infrarenal abdominal aorta (İAA) diseksiyonu yapıldı ancak oklüzyon uygulanmadı. Aortik iskemi reperfüzyon (AİR) grubunda İAA diseksiyonu yapıldı, İAA'ya kros-klemp konularak 60 dakika iskemi ve kros-klemp kaldırılarak 60 dakika reperfüzyon gerçekleştirildi. AİR + O3 grubunda ise ratlara 10 gün süreyle 1 mg/kg/gün dozunda intraperitoneal O3 verildi. Daha sonra İAA'ya kros-klemp konularak 60 dakika iskemi ve 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Ratlar sakrifiye edildi ve rat miyokard örneklerinde biyokimyasal yöntemlerle malondialdehit (MDA) düzeyleri, süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) aktiviteleri ölçüldü. Rat serumunda TNF ve Troponin-I düzeyleri ölçüldü. Ek olarak miyokard dokularında histopatolojik inceleme yapıldı.Sonuçlar: IR grubuna ait SOD, KAT, TNF ve Troponin-I aktivite değerleri sham grubundaki değerlere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). O3 +IR grubunda histopatolojik IR ye göre azaldı,ancak bu istatistiksel anlamlı bulunmadı.Tartışma: Bu çalışmanın sonucunda ozonun infrarenal aortik iskemi-reperfüzyon sonrası oluşan miyokardiyal hasarı ve oksidatif stresi üç temel bulguyla azaltabileceği gösterilmiştir.Bunlar (i) O3 doku SOD ve katalaz değerlerinde anlamlı azalma sağladı, (ii) Kan Troponin-I düzeylerinde anlamlı azalma sağlandı, (iii) Aortik İR'nin indüklediği miyokard hasarı ile ilişkili histopatolojik değişiklikler istatistiksel anlamlı saptanmamakla beraber azalma saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effect of ozone on ischemia reperfusion injury in myocard occuring after occlusion ?reperfusion of infrarenal abdominal aorta in rat.Material and Method: Thirty two Wistar-Albino rats were randomized in equal numbers (eight per group) into four groups. Sham group underwent laparotomy and dissection of the infrarenal abdominal aorta (İAA) without occlusion. The ozon (O3) was given intraperitoneally for ten days (1mg/kg/day) in Control group. Control group underwent laparotomy and dissection of the infrarenal abdominal aorta (İAA) without occlusion. Aortic ischemia reperfusion (AİR) group underwent dissection of the İAA, and then ischemia and reperfusion were done by clamping of the İAA for 60 min and declamping of the İAA for 60 min, respectively. O3 + AİR group underwent ischemia and reperfusion by clamping of the İAA for 60 min and declamping of the İAA for 60 min, respectively, and O3 was given intraperitoneally for ten days (1mg/kg/day) before procedure. Rats were sacrified and the tissue levels of malondialdehyde (MDA) and activity levels of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) were measured in rat myocardial specimens. TNF and Troponin-I levels measured in rat serum. Histopathological examination of the myocardial specimens was also done.Results: Tissue levels of SOD, CAT, TNF and Troponin-I in the AİR group were significantly higher than the levels in the sham group (p0.05).Altough histopathological injury in the AİR group were higher than in the O3 +AİR group, there was no statisticaly significant differences between two groups.Discussion: The results of this study indicate that ozone attenuates the myocardial İnjury and oxidative stress occuring after infrarenal aortic ischemia reperfusion by three factors.These factors are (i) decreases in tissue SOD and KAT levels, (ii) decreases in Troponin-I levels, (iii)in O3 +AİR group histopathological injury less then AİR group, but it is not corrected statisticalyKeyword: Ischemia, Reperfusion, Ozone, Myocardial injury