Hemodiyaliz amaçlı açılan arterio-venöz fistüllerde gelişen endotel disfonksiyonuna statinlerin etkisi
The statin effects of endothelial dysfunction development on arterio-venous fistula for haemodialysis
- Tez No: 307578
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: KBY, Endotel Disfonksiyonu, Statin, Ateroskleroz, AV Fistül, FMD, CRF, Endothelial Dysfunction, Statin, Atherosclerosis, AV Fistula, FMD
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Hemodiyaliz amaçlı açılan Arterio-Venöz Fistüllerde gelişen endotel disfonksiyonuna statininlerin etkisi.Materyal ve Metod: Çalışmaya Kronik Böbrek Yetmezliği nedeniyle radiosefalik arteriovenöz fistül açılan 15'i kontrol grubu, 15 çalışma grubu olmak üzere 30 hasta alındı. Tüm hastaların LDL değerleri 100 mg/dl üzerinde idi. Çalışma grubundaki 15 hastaya 3 ay süreyle 20 mg/gün atorvastatin verdik. Hastaların tümüne postoperatif 1. gün ve postoperatif 3. ay FMD testi yaptık. Ayrıca postoperatif 3. ay tekrar LDL değerlerine baktık.Sonuçlar: Statin verilen grup ile verilmeyen grubun ilk ve son LDL değerlerinin fark ortalamaları istatistiksel olarak oldukça anlamlı bulunmuştur (p =0,000, p< 0,01). Ayrıca statin verilen grup ile statin verilmeyen grubun, FMD ilk ve son değer fark ortalamaları istatistiksel olarak oldukça anlamlı bulunmuştur (p =0,001, p< 0,01).Tartışma: Statin kullanımı, endotel disfonksiyonunu ve ateroskleroz gelişimini azaltmaktadır. Buna bağlı olarak çalışmamızın 3 aylık takibinde, statin kullanılan grupta, Radiosefalik AV Fistül açık kalım oranlarının kontrol grubuna göre, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The statin effects of endothelial dysfunction development on Arterio-venous fistula for haemodialysis.Material and Methods: 15 chronic renal failure patients had opened radiocephalic arterio-venous fistula who were taken as a control group and other 15 patients were taken as study group. In this way, 30 patients were examined in this study. All patients? LDL values were above 100 mg/dl. All patients were tested for FMD in postoperative 1.day and postoperative 3.months. The study group patients were medicated 20 mg/day atorvastatin for 3 months period. Besides, all patients? LDL were tested again postoperative 3.months.Results: The mean difference in initial and final LDL was statistically highly significant for patients who were medicated statin (p =0,000, p< 0,01). Also, the mean difference in initial and final value of FMD was statistically highly significant (p =0,001, p< 0, 01).Conclusion: The using of statins, reduces of developing endothelial dysfunction and atherosclerosis. Therefore, 3 months follow-up study has shown that the group who were on statin, their Radiocephalic AV fistula remains open than control group?s. Also, the patients who were on statin their remain open rates were statistically significantly increase.