Kafeik asit fenetil ester (CAPE)'in diazinonun yaptığı akciğer hasarı üzerinde koruyucu etkisinin araştırılması
Researching the preventative effect of the cafeic asit fenetil ester on diazinon related lung damage
- Tez No: 307581
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERİT GÖKÇE CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Diazinon, CAPE, Histopatoloji, Akciğer, Rat, Diazinon, CAPE, Histopathology, Lung, Rat
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Diazinon yaygın olarak kullanılan organofosfatlı bir insektisittir. Organofosfatların sinir sistemine, metabolik ve endokrin sisteme, kardiovasküler sisteme ve ürogenital sisteme zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir Kafeik asit fenetil ester (CAPE) antienflamatuar, antimikrobial ve antioksidan özellikleri olan bir ajandır. Bu çalışmada Diazinon'a maruz kalan ratların akciğerlerinde oluşan histopatolojik değişiklikler ve bu değişikliklere CAPE'nin etkisi araştırılmıştır.Çalışmamızda Wistar Albino türü 35 rat Grup 1: kontrol grubu, Grup 2: 300 mg/kg diazinon verilen grup, Grup 3: 300 mg/kg diazinon + 10 µmol/kg CAPE verilen grup olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Akciğer örneklerinde rutin histopatolojik inceleme yapıldı.Diazinona maruz kalan ratların akciğerlerinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde intraparankimal inflamatuar infiltrasyon, alveolar ve bronşiolar hemoraji, intraparankimal vasküler konjesyon ve trombozis, amfizematöz değişiklikler gözlendi. Diazinon ve CAPE'nin birlikte verildiği ratlarda ise bu patolojilerde anlamlı azalmalar tespit edildi.Sonuç olarak diazinon ilişkili akciğer hasarında CAPE uygulanmasının etkinliğinin ileri çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Diazinon is a wide spread used organophosphate Insecticide It has benn known that Organophosphates have harmful effects on neurologic, metabolic, endocrin, cardiovascular and urogenital systems. Cafeic asit fenetil ester (CAPE) is an agent that has antienflamatuar, antimicrobial and antioxidant properties. In this study histopathologic change in the lung tissue of diazinon exposed rats and the effect of CAPE on these changes were investigated.Thirty five Wistar Albino rats were divided into 3 groups as Group 1: Control group, Group 2: 300 mg/kg diazinon applied group and Group 3: 300 mg/kg diazinon and 10 µmol/kg CAPE applied group. Routine histopathologic analysis was made on lung specimens.Significant intraparankimal enflamatuar infiltration, alveolar and bronchial hemorrhage, intraparankimal vascular congestion and thrombosis and emphysematous changes were observed in diazinon group compared to control group. Significant decreases in these histopathologic changes were observed in Diazinon and CAPE applied group.As a conclusion we think that the efficiency of CAPE on diazinon related lung damage should be supported with further studies.