Erkek şizofreni hastalarında katekol-o-metiltransferaz (Comt) val158met gen polimorfizmi ile premorbid kannabis kullanımı arasındaki ilişki
The relationship between catechol-o-methyltransferase gene val158met polymorphism and premorbid cannabis use in male patients with schizophrenia
  1. Tez No: 307596
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, COMT Val158Met, Kannabis, Klinik Özellikler, Schizophrenia, COMT Val158Met, Cannabis, Clinical FeaturesCorrespond to: [email protected]
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Erkek Şizofreni Hastalarında Katekol-O-Metiltransferaz Geni Val158Met Polimorfizmi İle Premorbid Kannabis Kullanımı Arasındaki İlişkiAmaç: Yatkınlığı olan bireylerde kannabis kullanımının psikotik bozukluk riskini artırdığı iyi bilinmektedir. Katekol-O-Metil Transferaz enzimi dopamin metabolizmasında önemli rol oynamaktadır. COMT genindeki işlevsel polimorfizmin bir çok çalışmada şizofreniye yatkınlık oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, şizofreni etyolojisinde premorbid kannabis kullanımı ile COMT Val158Met polimorfizminin ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Bu çalışmaya, premorbid kannabis kullanım öyküsü olan (n=36) ve olmayan (n=38) erkek şizofreni hastası alınmıştır. Klinik tanıları SCID-I ile kesinleştirildi. Hastalar sosyodemografik form, PANSS (Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CŞDÖ) ile değerlendirildi. Hastaların periferik kanlarında elde edilen DNA'lardan COMT enzimi Val158Met polimorfizmleri, literatürde bildirildiği şekliyle PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) ve RFLP (restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi) analizleri ile tanımlanmıştır.Bulgular: Bu çalışmanın ana bulgusu COMT Val158Met Val/Val genotipi taşıyıcıları (%88,9) ile premorbid kannabis kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin bulunmasıdır. Met/Met ve Val/Met taşıyıcıları premorbid kannabis kullanımı ile daha az olasılıkla şizofreni geliştirmekteydi. Val/Val genotipli şizofreni hastalarında PANSS toplam puanı Val/Met+Met/Met hasta grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptandı ve Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçek (CŞDÖ) puanı için de benzer sonuç bulundu.Sonuç: Bu çalışmanın bulguları şizofreninin oluş mekanizmasında COMT Val158Met polimorfizmi ile premorbid kannabis kullanımı arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Gen-çevre etkileşimi, COMT Val158Met polimorfizmi ile premorbid kannabis kullanımı etkileşimi bağlamında şizofrenide önemli rol oynayabilir ve genetik polimorfizm bazı klinik özellikleri etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Catechol-O-Methyltransferase Gene Val158Met Polymorphism And Premorbid Cannabis Use In Male Patients With SchizophreniaObjective: It has been well known that cannabis use increases the risk of psychotic disorder in individuals whom predisposed. Cathecol-O-Methyltransferase (COMT) enzyme plays an important role in dopamin metabolism. The functional polimorphism in the COMT gene has been shown in many studies to predispose the schizophrenia. In this study our aim was to investigate whether there is an interaction between premorbid cannabis use and COMT Val158Met polymorphism in the ethiology of schizophrenia.Method: Male schizophrenic patients with history of premorbid cannabis use (n=36) and non users (n=38) were recruited for the study. Clinical diagnoses were determined by SCID-I (The Structured Clinical Interview for DSM-IV-I). Patients were evaluated by sociodemographic form, PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale), Calgary (The Calgary Depression Scale for Schizophrenia) and COMT enzyme Val158Met polymorphisms were defined from the isolated DNA of the patients by Polymerase Chain Reaction (PCR) and restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) analyses, as defined in literature.Results: The main finding of the study was the statistically significant interaction with the carriers of COMT Val158Met Val/Val genotype (%88.9) and premorbid cannabis use in the etiology of schizophrenia. Met/Met+Val/Met carriers were less likely to develop schizophrenia with premorbid cannabis use. Schizophrenic patients with Val/Val genotype had statistically significant higher PANSS total scores than patients with Val/Met+Met/Met genotype and with Calgary as well.Conclusion: The findings from this study confirms the association between COMT Val158 Met polymorphism and premorbid cannabis use in the cause of schizophrenia. Gene-environment interaction in terms of COMT Val158Met polymorphism and premorbid cannabis use plays an important role in schizophrenia and genetic polymorhism influences some clinical features as well.