Erkek şizofreni hastalarında serum interlökin-17 düzeyi ve gen polimorfizmi: Vaka-kontrol çalışması
Serum interleukin-17 level and gene polymorphism in male schizophrenia patients: A case-control study
  1. Tez No: 750440
  2. Yazar: MERVE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnterlökin-17A, İnterlökin-17F, Polimorfizm, rs2275913, rs2397084, rs763780, Şizofreni, Interleukin-17A, Interleukin-17F, Polymorphism, rs2275913, rs2397084, rs763780, Schizophrenia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmamızda şizofreni tanılı erkek hastalarda serum IL-17 düzeyi ve gen polimorfizmlerinin sağlıklı erkek katılımcılar ile karşılaştırılarak aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Şizofreni hastalarının IL-17 serum düzeyi ve gen polimorfizmleri sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Periferik kandan E.Z.N.A® Blood DNA İzolasyon Kiti kullanılarak DNA izole edildi. DNA izolasyonun ardından IL-17A (rs2275913), IL-17F (rs2397084 ve rs763780) tek nükleotid polimorfizmlerinin genotiplenmesi PCR-RFLP yöntemiyle gerçekleştirildi. Serum örneklerinde IL-17 düzeyi FINE TEST Human IL-17A ELISA Kit® (ürün kodu: EH3267) marka kit kullanılarak ELISA yöntemi ile ölçüldü. Elde edilen sonuçlar uygun istatistiksel yöntemle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hasta ve kontrol grubunda serum IL-17 düzeyi karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. IL-17F rs763780 polimorfizminin genotip ve alel frekansları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterildi. Bununla birlikte IL-17A rs2275913 ve IL-17F rs2397084 polimorfizmleri ile şizofreni riski arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen bilgiler ışığında TC genotipi ve C alel varlığının şizofrenide koruyucu olabileceği ve TT genotipinin varlığının şizofreni gelişimine yatkınlıkta rol oynayabileceği saptandı. Sonuçlarımızı doğrulamak ve genotip-fenotip ilişkisini anlamak için daha homojen alt gruplarda, farklı tanı yöntemleri ve daha fazla klinik veri ile farklı etnik ve ırksal gruplarda büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was in male patients with schizophrenia to compare IL-17 serum levels and gene polymorphisms with healthy male participants to examine the relationship between them. Materials and Methods: We compared serum IL-17 level and interleukin 17 gene polymorphisms of schizophrenic patients with healthy control groups. DNA was isolated from peripheral blood using the E.Z.N.A® Blood DNA Isolation Kit. After DNA isolation, genotyping of IL17A (rs2275913), IL17F (rs2397084 and rs763780) single nucleotide polymorphism was carried by PCR-RFLP method. IL-17 level in serum samples was measured by ELISA method using FINE TEST Human IL-17A ELISA Kit® (product code: EH3267). The obtained results were compared with the appropriate statistical method. Results: In the present study when the serum IL-17 levels in the patient and control groups were compared, no statistically significant difference was found between the two groups. Statistically significant differences were found between schizophrenia patients and healthy controls for the allele and genotype frequencies of IL-17F rs763780. However, no significant association was found between, IL-17A rs2275913 and IL-17F rs2397084 polymorphism and schizophrenia risk. Conclusions: Present findings indicated that it was determined in the IL-17F rs763780 polymorphism that the presence of the TC genotype and C allele might be protective in schizophrenia, and the presence of the TT genotype might be involved in susceptibility to schizophrenia development. Large-scale studies in more homogeneous subgroups, with different diagnostic methods and more clinical data in additional ethnic and racial groups, are needed to further validate our results and understand the genotype-phenotype relationship.