Erkek şizofreni hastalarında alkol ve/veya madde kullanımı varlığının yaşam kalitesine etkisi
Quality of life among dually diagnosed and non-substance abusing male schizophrenia patients
- Tez No: 307612
- Danışmanlar: UZMAN MENEKŞE SILA YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Eş tanılılık, Şizofreni, Yaşam Kalitesi, Dual Diagnosis, Quality of Life, SchizophreniaContact address: [email protected]
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Sadece farmakolojik tedavi ile semptomların azaltılmasından öte, şizofrenide artık hasta memnuniyeti, hasta ve yakınlarının tedaviyi değerlendirmeleri ve subjektif iyilik hali yaşam kalitesinin önemini vurgulamaktadır. Şizofren hastalarda alkol ve/veya madde kullanım oranının oldukça yüksek olduğu ve eştanılılığın prognozu kötüleştirip, semptomatik ve işlevsel açıdan olumsuz sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Bu çalışmada 1 Mayıs 2010 ile 30 Eylül 2010 tarihleri arasında, taburculuk sonrasında en az 2 aylık remisyonda olan erkek şizofreni hastalarında alkol ve/veya madde kullanımı varlığının yaşam kalitesine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışma 1 Mayıs 2010 ile 30 Eylül 2010 tarihleri arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniklerine başvuran, taburculuk sonrasında en az 2 aylık remisyonda olan, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre şizofreni (n=52) ve şizofreni ile alkol ve/veya madde kullanımı (n=49) olan erkek olgular dahil edilerek yapıldı. Olgular SCID-1 uygulanarak tanının sürekliliği açısından tekrar değerlendirildi. Tanının sürekliliği ve klinik gidiş üzerine etkisi olabilecek durumların saptanması amacıyla sosyodemografik veri formu, hastalık öyküsü formu, WHOQOL-Bref (TR), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği uygulandı.Bulgular: Çalışmaya katılan 101 olguda, 52 (% 51.48) hastada şizofreni, 49 (% 48.52) hastada şizofreni ve alkol ve/veya madde kullanım eş tanısı vardı. Eş tanılı grubun yaşam kalitesi ruhsal sağlık puanları, eştanılı olmayan grubun puanlarına göre anlamlı olarak daha düşüktü. İki grup arasında alkol ve/veya madde kullanma durumuna göre PANSS puanları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmadı.Sonuç: Bu çalışma alkol ve/veya madde kullanımının şizofrenide yaşam kalitesine etkisini araştıran az sayıdaki çalışmadan biridir. Alkol ve/veya madde kullanımı olan hastalarda yaşam kalitesi ruhsal sağlık puanları eş tanılı olmayan grubun puanlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. Alkol ve/veya madde kullanım durumuna göre gruplar arasında PANSS puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Alkol ve/veya madde kullanımının nörotoksik, fiziksel ve tıbbi sonuçları şizofreninin doğal seyrindeki yıkımı hızlandırmış ve eş tanılı grupta yaşam kalitesi ruhsal sağlık puanları daha düşük bulunmuş olabilir. Bu konuda daha genel bir bakış açısına sahip olabilmek ve daha kesin yargılara varabilmek için daha büyük ölçekli klinik ve epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır. Daha geniş örneklem ve daha detaylı ölçekler kullanılarak, biyolojik yeni araştırmaların yönlendirdiği ve farmakolojik araştırmaları kapsayan birçok çalışma eştanılı hastalara yaklaşım ve tedavide büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Not only pharmacological treatment to reduce symptoms but also patient satisfaction, assesment of the treatment by the patient and the caregiver and subjective well-being of the patient is becoming more important in the last few years, so researchers? attention to evaluate and enhance quality of life of patitents with schizophrenia is increasing. Individuals with schizophrenia have an increased vulnerability to drugs or alcohol abusement. This comorbidity is known to interfere with the course and treatment of the disorder. In this study, we aimed to asses the quality of life among dually diagnosed and non-substance abusing male schizophrenia outpatients at Mental and Nervous Diseases Training and Research Hospital, Bakirkoy, between May 1, 2010 and September 30, 2010.Methodology: The study is conducted with 52 schizophrenia and 49 schizophrenia and alcohol and/or substance use disorder patient who have been discharged from services of Bakirkoy Education and Research Hospital for Psychiatry and Neurological Disorders and in at least 2 months of remission. The subjects were reevaluated for the persistence of the diagnosis with SCID I. In order to detect conditions that may affect the diagnostic stability and clinical course, a sociodemographic data form, WHOQOL-Bref (TR) and PANSS were administered.Findings: The study involved 101 cases of 52 (51.48%) schizophrenia, 49 (48.52%) dually diagnosed schizophrenia. Mental health scores of quality of life in patients with non comorbid group was significantly lower. There were no statistically significant differences between groups in the PANSS scores.Results: This study is one of the few studies investigating the effect of alcohol and/or substance use on quality of life in schizophrenia. Mental health scores of quality of life in patients with non comorbid group was significantly lower. There were no statistically significant differences between groups in the PANSS scores. Physical and medical consequences and neurotoxic effects of alcohol and substance use may accelarate the devastating course of schizophrenia; as a result comorbid group may have a lower quality of life mental health scores. To have a more general point of view and to reach more definitive conclusionon on this subject, larger clinical and epidemiological studies are needed. Using larger samples, more detailed scales and biological and pharmacological research will provide a great facility.