Özkıyım girişimi öyküsü olan ve olmayan bipolar bozukluğu olan olguların mizaç özellikleri ve klinik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of temperament and clinical features of bipolar disorder patients with and without suicide attempt history
  1. Tez No: 307613
  2. Yazar: SERHAT TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. KÜRŞAT ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Mizaç, İntihar, Bipolar Disorder, Temperament, SuicideContact address: [email protected]
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bipolar bozukluk seyrinde özkıyım girişimi oldukça sık olarak karşımıza gelmektedir. Son yıllarda bipolar bozukluk hastalarının klinik özellikleri ile mizaç özellikleri arasındaki ilişkiyi sorgulayan birçok çalışma yapılmıştır. Biz de buradan hareketle bu araştırmada özgül mizaç ve klinik özelliklerini, hastalık öyküsünde özkıyım girişimi olan ve olmayan bipolar hastalarda karşılaştırmayı amaçladık.Yöntem: Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde DSM IV-TR kriterlerine göre `Bipolar Bozukluk- Remisyonda' tanısıyla takip edilen hastalarda öyküsünde özkıyım girişimi olan 50 hasta ve olmayan 50 hasta olarak toplamda 100 hasta alınmıştır. Kişiler çalışmaya alınmadan önce bilgilendirilecek ve yazılı onayları alınacaktır. Sosyodemografik veri formu ve TEMPS- A uygulanmıştır.Bulgular: Özkıyım girişimi olan hastaların depresif, siklotimik ve irritabl mizaç puanları özkıyım girişimi olmayan bipolar hastalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı. Özkıyım girişimi olan grupta hastalık dönemi süresi, manik kayma öyküsü, ailede psikiyatrik hastalık öyküsü, çocukluk çağı travma öyküsü ve sigara-alkol kullanımı oranları, özkıyım girişimi olmayan gruba göre daha yüksek bulundu.Tartışma: Bulgularımız bazı klinik özelliklerinin yanında özellikle mizaç özelliklerinin de özkıyım davranışına yatkınlıkla ilişkili olduğu genel literatür görüşünü desteklemektedir.Sonuç: Özkıyım girişimi olan hastaların depresif, siklotimik ve irritabl mizaç puanları özkıyım girişimi olmayan bipolar hastalarından daha yüksek bulundu. Özkıyım ile ilişkili özgül mizaç özelliklerinin belirlenmesi, özkıyımla ölüm riskinin en yüksek olduğu bipolar bozukluğu olan hastalarda özkıyımın öngörülmesi ve önlem alınmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Suicide attempt is quite frequently encountered in the course of bipolar disorder. In recent years many studies were conducted for examining the relationship between temperament characteristics and clinical characteristics of patients with bipolar disorder. From here we were aimed to compare the specific temperament and clinical features of bipolar disorder patients with and without suicide attempt history in this study.Method: Totally 100 patients were enrolled with a history of suicide attempt 50 patients and without a history of suicide attempt 50 patients according to diagnosis of DSM-IV-TR criteria for 'Bipolar Disorder-Remission' at Bakirkoy Training and Research Hospital for Psychiatry, Neurology and Neurosurgery. People will be informed and written informed consent will be taken before enrollment in the study. Sociodemographic data form and TEMPS-A was applied.Findings: Depressive, cyclothymic and irritabl temperament scores were statistically significantly higher in bipolar patients with suicide attempt than in patients without suicide attempt. Episode duration, a history of manic switch, a family history of psychiatric illness, a history of childhood trauma and cigarette and alcohol usage rates were higher in the group with suicide attempt than in the group without suicide attempt.Discussion: Besides the clinical features of some findings, especially temperamental features supports the view of susceptibility to suicidal behavior that are also common to the general literatur.Results: Depressive, cyclothymic and irritabl temperament scores were higher in bipolar patients with suicide attempt than in bipolar patients without suicide attempt. Determination of specific temperamental features associated with suicide can take precautions and can predict suicide which is the highest risk of death in patients with bipolar disorder.