Duygudurum bozukluklarında yaşam boyu özkıyım davranışının demografik ve klinik özellikler açısından karşılaştırılması ve özkıyımla ilişkili akut duygudurum bozulması ile ilişkisi
- Tez No: 597708
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE YAZICI GÜLEÇ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Psikiyatri, Psychiatry
 - Anahtar Kelimeler: Duygudurum bozuklukları, Bipolar Bozukluk, Major Depresyon Bozukluğu, Özkıyım, Klinik Özellikler, ÖADB, Mood disorders, Bipolar Disorder, Major Depression Disorder, Suicide, Clinical Features, ASAD
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Majör duygudurum bozukluğu olan kişilerde özkıyım davranışı halen önemini korumaktadır. Bu nedenle özkıyım davranışının tedavisi ve önlenmesi için daha iyi tanınmasına ve değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Özkıyım düşüncesi ve girişimi için sadece kronik risk faktörlerine odaklanmak bir bireyin özkıyım açısından yakın risk altında olup olmadığını belirleme yeteneğimizi sınırlayabilir. Son araştırmalar, özkıyım için belirtilen risk faktörlerinin, özkıyım girişimlerini özkıyım düşüncesinden anlamlı şekilde ayırt edemediğini ortaya koymaktadır. Özkıyım düşüncesinden girişimine ilerlemeyi öngörmek için geliştirilmiş olan Güncel ve Yaşam Boyu Özkıyımla İlişkili Akut Duygudurum Bozulması (ÖADB)' nın hem akut özkıyım riski açısından kimin en riskli olduğunu anlamada yardımcı olacağı, hem de geçmişteki özkıyım girişimlerinin yaşamboyu ÖADB şiddeti açısından değerlendirilmesini sağlayacağı ve gelecekteki özkıyım riskini öngörmede yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın birincil amacı, Duygudurum Bozukluğu tanılı hastalarda yaşam boyu özkıyım niyeti/ girişimi olmayan, yalnızca özkıyım niyeti olan, özkıyım girişimi olanları demografik ve klinik özellikler ve yaşam boyu ÖADB şiddeti açısından karşılaştırmaktır. Yöntem: Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvuran DSM- 5' e göre Duygudurum Bozukluğu (Major Depresif Bozukluk, Bipolar Affektif Bozukluk Tip 1 ve tip 2) tanısı alan 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara Duygudurum Bozuklukları Hasta Kayıt Formu, sosyodemografik ve klinik veri formu, yaşam boyu izlem çizelgesi, Hasta Sağlık Anketi (HSA), Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Columbia - Özkıyım Şiddetini Derecelendirme Ölçeği, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ), Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi, Barratt Dürtüsellik Ölçeği- 11 (BDÖ-11), ÖADB- Yaşamboyu ile Güncel ölçeği uygulandı. Bulgular: Yaşamboyu özkıyım girişimi olan grubun yaş ortalaması (p= 0.033) özkıyım niyeti/ girişimi olmayan gruba göre daha düşük bulundu. Klinik özelliklere bakıldığında, ilk tedavi yaşı ortalaması (p= 0.030), özkıyım girişimi olan grupta özkıyım niyeti/ girişimi olmayan gruba göre daha düşük, hastane yatış sayısı ortalaması yaşamboyu özkıyım girişimi olan grupta sadece özkıyım niyeti olan gruba göre daha yüksek (p= 0.024), travma öyküsü (p= 0.006), atak dönemlerinde stresli yaşam olayı (p= 0.010), ailede özkıyım girişimi öyküsü (p=0.004), Barratt Dürtüsellik Ölçeği- 11 puan ortalaması (p=0.000), ömür boyu Columbia özkıyım düşünce şiddeti ve yoğunluğu puan ortalamaları (p=0.000), yaşam boyu ÖADB skorları (p=0.000) özkıyım girişimi olan olgularda diğer iki gruba göre daha fazla, atak dönemi dışında özkıyım düşüncesi özkıyım girişiminde bulunan grupta sadece özkıyım niyeti olan gruba göre daha fazla (p= 0.000), özkıyım niyeti/ girişimi olmayan grupta KPDÖ, HSA-9, HSA-15, YAB-7 puan ortalamaları diğer iki gruba göre daha düşük (p= 0.000) olarak bulundu. Geçmiş özkıyım girişimi sayısı (r= 0.507, p= 0.000), ömür boyu Columbia özkıyım düşünce şiddeti (r= 0.554, p= 0.000) ve yoğunluğu (r= 0.439, p= 0.000) ile ÖADB skoru arasında orta dereceli anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda yaşamboyu özkıyım girişimi olan grubun yalnızca özkıyım niyeti olan ve özkıyım niyeti/ girişimi olmayan gruba göre yaş, ilk tedavi yaşı, hastane yatış sayısı, travma öyküsü, atak dönemlerinde stresli yaşam olayı, atak dönemi dışında özkıyım düşüncesi, ailede özkıyım girişimi öyküsü, dürtüsellik, yaşam boyu özkıyım düşünce şiddeti ve yoğunluğu, yaşam boyu ÖADB şiddeti açısından farklılaştığı görülmüş olup bu bulgular, özkıyım için tanımlanan çok sayıda klinik risk faktörünün ve kısa dönem öngörücülerin birleştirildiği ÖADB tanısının birlikte değerlendirilmesinin özkıyım riskini bütüncül değerlendirmede önemli olduğunu düşündürmektedir. Kişinin geçmişte ÖADB epizodu yaşaması, klinisyenin o kişinin gelecekte de benzer bir epizodu yaşayabileceği konusunda uyanık olmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Suicide behavior is still important in people with major mood disorders. Therefore, there is a need for better recognition and evaluation of suicide behavior for treatment and prevention. Focusing only on chronic risk factors for suicidal ideation and attempt may limit our ability to determine whether an individual is at immediate risk of suicide. Recent research reveals that the risk factors for suicide are not significantly differentiating suicide attempts from suicidal ideation. ASAD, which was developed to predict progression from suicidal ideation to suicide attempt, will help in understanding who is most at risk in terms of acute suicide risk, as well as providing assessment in terms of lifetime ASAD severity of past suicide attempts and predicting future suicide risk. The primary aim of this study was to compare the demographic and clinical characteristics and ASAD severity in patients with mood disorder who had no suicide intention / attempt, only suicide intention, and who had suicide attempt. Materials and Methods: 200 patients who were diagnosed as Mood Disorder (Major Depressive Disorder, Bipolar Affective Disorder Type 1 and Type 2) according to DSM- 5, followed up from Erenköy Mental Health Research and Training Hospital policlinics, were included in the study. Mood Disorders Patient Record Form, sociodemographic and clinical data form, lifelong follow-up chart, Patient Health Questionnaire (PHQ), Young Mania Rating Scale, Columbia - Suicide Severity Rating Scale, Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS), Alcohol and Substance Use Disorders Identification Test, Barratt Impulsiveness Scale-11 (BIS-11) and ASAD- Lifetime and Current Scale were applied. Results: The mean age of the patients with lifetime suicide attempt was lower than the group without suicide intention / attempt (p=0.033). In terms of clinical characteristics, the mean age at first treatment (p = 0.030) was lower in the group who had suicide attempt than the group without suicide intention / attempt, and the mean number of hospitalizations was higher in the group with lifetime suicide attempt than the group with only suicide intention (p = 0.024). , history of trauma (p = 0.006), stressful life event during episodes (p = 0.010), family history of suicide attempt (p = 0.004), Barratt Impulsivity Scale-11 average score (p = 0.000), the means scores of lifetime Columbia suicide thought severity and intensity (p = 0.000), lifetime ASAD scores (p = 0.000) were higher in suicidal attempts than the other two groups, suicidal ideation except for the episode period was higher in the suicidal attempt group than the suicidal intent group (p = 0.000), the mean scores of BPRS, PHQ-9, PHQ-15, GAD-7 were lower in the group without suicide intention / attempt than the other two groups (p = 0.000). The number of past suicide attempts (r = 0.507, p = 0.000), severity (r = 0.554, p = 0.000) and intensity (r = 0.439, p = 0.000) of lifetime Columbia suicide thought were found to be moderately significant correlations with ASAD score. Conclusion: In our study, it was found that lifetime suicid attempt group differed in terms of age, first treatment age, number of hospitalizations, history of trauma, stressful life events during episodes, suicidal ideation except for the episode period, family history of suicide attempts, impulsivity, the severity and intensity of lifetime suicidal ideation, lifetime ASAD severity compared to the suicide intention group and without suicide intention/ attempt group. These findings suggest that concurrent evaluation of multiple clinical risk factors for suicide have been identified and ASAD, which incorporates short-term predictors, is important in holistic assessment of suicide risk. If a person has experienced an ASAD episode in the past, the clinician may be alert to the possibility that the person may experience a similar episode in the future.