Kronik otit hastalarında serum oksidatif stres durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the state of oxidative stress in supernatants of chronic otitits media patients
  1. Tez No: 307636
  2. Yazar: BAKIR TUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH GARÇA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Otit, Kolesteatom, Oksidatif Stres, TAOK, MPO, MDA, 4-HNE, Chronic otitis media, Cholesteatoma, Oxidative stress, TAOC, MPO, MDA, 4-HNE
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kronik otitis media ve kolesteatomanın etiyopatogenezi halen tam olarak aydınlatılmamıştır. Bununla ilgili olarak osteoklastik aktivite, sitokinler, kronik inflamasyon, endotoksinve lipid peroksidasyon ürünlerinin toksik etkileri gibi pek çok neden suçlanmaktadır. Çalışmamızda otit tablosunda kronikleşme sürecinde ve kolesteatom formunda organizmanın oksidatif stres durumunun etkin olup olmadığını ve kronik otit formları arasında oksidatif ürünler ve antioksidan savunma sistemi arasındaki dengesizliğin yol açtığı oksidatif streste farklılığı vurgulamak amaçlandı. Oksidatif ürünler ve antioksidan savunma sistemi arasındaki dengesizliğin yol açtığı oksidatif stresi gösterebilmek amacıyla oksidatif markırlar olan MDA, 4-HNE, MPO, NO ile vücudun total antioksidan kapasitesini serumda araştırdık.Materyal-Metot: Bu çalışma Y.Y.Ü. Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi KBB kliniğinde kronik otit tanısı almış 61 hasta ve 30 sağlıklı kontrol grubunda yapılmıştır. Hastaların tümü kronik otit nedeniyle opere edilmiştir. Bu hastaların amaliyattan önce oksidatif ürünler ve antioksidan savunma sistemi arasındaki dengesizliğin yol açtığı oksidatif stresi gösterebilmek amacıyla oksidatif markırlar olan MDA, 4-HNE, MPO, NO ile vücudun total antioksidan kapasitesini değerlendirmek üzere kanları alındı ve serumları hazırlanarak uygun koşullarda saklandı. Benzer şekilde kontrol grubunda da serumlar hazırlandı ve saklandı. Hasta grubu kolesteatomlu ve kolesteatomsuz olarak iki gruba ayrılarak oksidan ve antioksidan değerleri ölçüldü ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı.Bulgular:Kronik otit hastalarının 40?ı kolesteatomsuz ve 21?i kolesteatomlu idi. Hastaların 35 i kadın ve 26?sı erkek hastaydı. Kronik otit hastalarında oksidatif stres markırları olarak ölçülen MDA, 4-HNE, MPO, NO düzeylerinin tümü kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,005).Sonuçlar:Otit tablosunun kronikleşmesinde ve bu tablonun şiddetine göre meydana gelen doku hasarında oksidatif stresi oluşturan serbest radikallerin etkin olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle tedavi sürecinde cerrahi prosedürlerin yanında antioksidan destek tedavisi de düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPurpose:Etiopathogenesis of chronic otitis media and cholesteatoma is still not fully clarified. In that regard, many reasons is accused such as osteoclastic activity, cytokines, chronic inflammation, the toxic effects of endotoxin and lipid peroxidation products. In our study, we aimed to highlight that the status of oxidative stress in the organism is effective or not in chronicity of the process of otitis media and the formation of cholesteatoma, and the difference in oxidative stress caused by an imbalance between oxidative products and antioxidant defense system in the forms of chronic otitis media. In order to demonstrate oxidative stress caused by an imbalance between oxidative products and antioxidant defense system, we investigated that oxidative stress markers such as MDA, 4-HNE, MPO, NO and total antioxidant capacity in human blood.Material and Method:91 patients were included inthis study in Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine Research Hospital ENT clinic. 61 of this patients had chronic otitis media and 30 of them were control group. All patients were operated due to chronic otitis media. From these patients blood was taken in order to demonstrate of oxidative stress that the imbalance between oxidative products and antioxidant defense system and for assesing oxidative markers includes MDA, 4-HNE, MPO, NO and the total antioxidant capacity of the body, and then stored supernatant sprepared in appropriate circumstances. Similarly, supernatants were prepared and stored in the control group. The patient group was divided into two groups as cholesteatomaous and noncholesteatomaous. Oxidant and antioxidant levels were measured and compared between study group and control group.Findings:Number of patients who had chronic otitis media with noncholesteatomaous were 40, and chronic otitis media with cholesteatomaous were 21. Number of female and male patients were 35 and 26 respectively. Levels of oxidative stress markers VII(MDA, 4-HNE, MPO and NO) were significantly higher in patients with chronic otitis media than control group (p0,005).Results:We thought that free radicals has an effect on chronicity of otitis media and severity of tissue damage occured in this clinic. For this reason, antioxidant supplements should be considered in addition of surgical treatments.