Energy and exergy analysis of a steam power plant
Buharlı güç santralinin enerji ve ekserji analizi
  1. Tez No: 307723
  2. Yazar: MEHMET TONTU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Energy Analysis, Exergy Analysis, Operating Load, Second Law Efficiency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, buharlı güç santraline enerji ve ekserji analizi üç farklı çalışma yükü (%100, %70 ve %40) için uygulanmıştır. Bu buhar santrali kritik altı durumlarda işletilecek şekilde tasarlanmıştır ve tam yükte 660 MW güç kapasitesine sahiptir. Bu çalışmanın amacı, sistemi oluşturan her bir ekipmanı ayrı ayrı inceleyerek en fazla enerji ve ekserji kaybı olan ekipmanları belirlemek olup ayrıca üç farklı çalışma yükünün sistemi oluşturan ekipmanların faydalı güç, tersinir güç ve tersinmezlik miktarları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ek olarak her bir ekipmanın ve santralin ikinci yasa verimi hesaplanmıştır. Üç farklı yükte de en fazla enerji kaybı kondenserde olmakta olup, ekserji kaybı kazanda olmaktadır. Sonuçlara göre ekserji analizinin enerji analizine göre önemli olduğu kanısına varılmıştır. Ekserji kayıpları azaltılması durumunda santral verimleri olumlu yönde artacaktır. AnahtarKelimeler: Enerji Analizi, Ekserji Analizi, Çalışma Yükü, İkinci Yasa verimi.
Özet (Çeviri)
In this study, the energy and exergy analyses of the steam power plant have been performed with three different operating loads (100%, 70% and 40%). This steam power plant is designed to operate at a subcritical steam conditions and has a power capacity of 660 MW at full load. The primary objectives of this study are to analyze the system components separately and to identify and quantify the sites having largest energy and exergy losses. Influences of three different loads on the useful power, reversible power and irreversibility have been investigated for each component. In addition, the second law efficiency of system components and the overall efficiency of the plant have been computed. Energy losses mainly occur in the condenser and that exergy losses mainly take place in the boiler. According to these results, the exergy analysis is more significant compared to the energy analysis. It is found that if the exergy losses are reduced, the power plant efficiencies are positively affected.