Mikrosatellit markörleri ile Amasya elmasının genetik bağlantı gruplarının oluşturulması
Construction of genetic linkage groups of Amasya apple by microsatellite markers
- Tez No: 307777
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KAFKAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Elma, SSR, Genetik haritalama, Apple, SSR, Genetic mapping
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Amasya elmasının SSR markörleri ile genetik bağlantı haritasının oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Amasya elması içerisinden seçilen `Kaşel-41 çeşidi ile `Williams Pride çeşitlerinin melezlenmesinden oluşan F1 populasyonu çalışmanın materyalini oluşturmuştur. SSR primer çiftlerinin taranması sonucunda 702 primer çiftinden 381 adedi açılım göstermiş ve 96 melez bireyde analiz edilerek 396 SSR markörü haritalanmıştır. Herbir bağlantı grubu için 4 farklı harita oluşturulmuştur. Tüm markörlerle yapılan genetik haritada 396 markörün %89.9u kodominant, %10.1i dominant açılım göstermiş ve markör yoğunluğu 23.29 olarak belirlenmiştir. Bu harita 1476.4 cM uzunluğunda olup markörler arasındaki ortalama uzaklık ise 3.73 cM olarak hesaplanmıştır. `Kaşel-41 çeşidinin haritasında toplam 300 markör ile markör yoğunluğu 17.64 olarak belirlenmiştir. Bu çeşide ait harita uzunluğu 1424.9 cM, markörler arası ortalama uzaklık ise 4.75 olarak hesaplanmıştır. `Williams Pride çeşidinin haritası toplam 302 markör içermiş ve 1436.4 cM uzunluğa sahip olmuştur. İki markör arasındaki ortalama uzaklık ise 4.76 cM ve markör yoğunluğu 17.76 olarak hesaplanmıştır. Dördüncü harita ortak markörler ile yapılmış ve bu haritada 207 markör açılım göstermiş olup uzunluğu 1351 cM, markör yoğunluğu 12.17 ve markörler arası ortalama uzaklık ise 6.52 cM olarak saptanmıştır. Boylece elmada şimdiye kadarki en iyi referans harita bu çalışma ile oluşturulmuştur. Yeni SSR markörleri ve farklı markör yöntemlerinin kullanılması, ileriki zamanlarda yapılacak genetik haritalama çalışmalarında yüksek yoğunluklu harita elde edilmesinde fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to construct genetic map of `Amasya apple cultivar with SSR markers. With this aime, the cross between selected `Kaşel-41? from `Amasya? apple cultivar and `Willams Pride cultivar establishes this study's materials. As a result of screening 702 SSR pairs of primer in 96 hybrid individuals showed 381 polymorphism and 396 markers have been mapped . Four genetic mappings have been made for every linkage map. A total of 396 markers belonged to the consensus map of which 89.9% codominant markers and 10.1% dominant segregated with an average marker number of 23.29. This genetic map had 1476.4 cM length with a mean marker density of 3.82 cM. A total of 300 markers belonged to the map of `Kaşel-41? cultivar with average marker number of 17.64 had 1424.9 cM length with a mean marker density of 4.75 cM. Using 302 markers belonged to the map of `Willams Pride? cultivar showed 1436.4 cM length with a mean marker density of 4.76 cM. had an average marker number of 17.76. Also the fourth map has been made by common markers and 207 markers showed polymorphism with 1351 cM length , average marker number 12.17 with a mean marker density of 6.52. In the future genetic mapping and genomic studies, use of the new SSR markers and other marker methods will be useful to obtain high density map.