Sistemik sklerozlu hastalarda lenfosit mikrok(ş)imerizmi
Lymphocyte microchimerism in patients with systemic sclerosis
- Tez No: 307933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Lenfosit, mikrokimerizm, sistemik skleroz
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Diffüz (DkSSk) ve limitli (LkSSk) tip sklerodermalı hastaların periferik kanındaki lenfositlerde mikroşimerizm varlığı, çocuk sahibi olup olmamaya, çocuğun cinsiyetine ve hastanın cinsiyetine göre değişiminin araştırılması amaçlandı. Ayrıca, mikroşimerizm ile klinik alt tiplerin ilişkisini incelemek hedeflendi.Gereç ve Yöntemler: Sistemik skleroz tanısı almış 50 limitli ve 30 diffüz kutanöz SSklu hasta ile herhangi bir hastalığı olmayan 40 kadın çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun evlilik, erkek ve kız çocuk sahibi olma, diğer doğum ve düşük öyküsü sorgulandı. Kan transfüzyonu, allojeneik kök hücre nakli yapılan bireyler çalışmaya dahil edilmedi. Kontrol grubunda ise otoimmün hastalık ve ilaç kullanım öyküsü olanlar dışlandı. Sistemik sklerozlu hastaların otoantikor profilleri, organ tutulumları, Modifiye Rodnan cilt skorları ve Medsger hastalık şiddet skorları hesaplandı. Periferik kan hücrelerinden, lenfositlerden elde edilen DNA'larda Y-kromozom sekansları RT-PCR ile tespit edilmeye çalışıldı.Bulgular: LkSSk'lu hastaların ortalama yaşları 46.20±14.69 yıl, dkSSk'lu hastaların yaş ortalamaları 47.23±14.17 yıldı. Kontrol grubunun yaş ortalaması 42.55±11.40 yıldı. Gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı yaş farkı yoktu. 80 hastanın 28 tanesinde (%35), 40 sağlıklı kontrolün ise 8 tanesinde (%20) mikrokimerizm pozitif saptandı. Mikrokimerizm dkSSk'lu erkek çocuk sahibi 6 hastada (%27.3), LkSSk'lu grupta erkek çocuk sahibi 10 hastada (%32.3) ve sağlıklı kontrol grubunda ise erkek çocuk sahibi 7 kadında (%18.9) saptandı. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). LkSSk'li grupta 6 hiç doğum yapmamış-gebelik öyküsü olmayan (nullipar) hastada (%31.6) ve dkSSk'li grupta 1 nullipar hastada (%11.1) mikrokimerizm saptandı. Hiç doğum yapmamış dkSSk'lu hasta 76 yaşında, lkSSk grubunda ise en yaşlı hiç doğum yapmamış hasta 60 yaşındaydı. İlk doğum ve sistemik skleroz semptomlarının ortaya çıkışı (tanı) arasında geçen süre mikrokimerizm saptanan grupta ortanca 3.5 (0-49) yıl, mikrokimerizm saptanmayan grupta ise ortanca 14 (0-55) yıl idi. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlıydı (Mann-Whitney test, p= 0.020). Mikrokimerizm saptanan hastaların Modifiye Rodnan Cilt skorları ortanca 10 (4-24), mikrokimerizm saptanmayan hastaların cilt skorları ise ortanca 13 (4-26) idi. Bu açıdan iki grup arasındaki fark anlamlıydı (Mann-Whitney test, p= 0.038). Fakat, diğer sistem tutulumları, hastalık şiddeti, otoantikor profilleri, çocuk sayısı ve çocuk yaşları ile mikrokimerizm arasında anlamı ilişki saptanmadı.Sonuç: Skleroderma gelişiminde belli bir etyolojik nedenden ziyade birçok faktör rol oynar. Mikrokimerizm varlığının hastalığın gelişim sürecini kısaltan bir neden olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to investigate microchimerism in peripheral blood lymphocytes from patients with diffuse (dcSSc) and limited (lcSSc) type scleroderma, by examining the sex of the child and patient and gravidity/parity. In addition, we intended to research the association between microchimerism and the clinical subsets.Methods: 50 female patients with lcSSc, 30 female patients with dcSSc and 40 healthy controls were included in the study. Patients and controls were questioned about pregnancy, having son or daughter, obstetric and abortion history. People who had blood transfusion and allogeneic stem cell transplantation were not included in this study. Those with a history of autoimmune disease and drug use in the control group were also excluded. Autoantibody profiles and organ involvements of patients with systemic sclerosis were determined. Modified Rodnan skin scores and Medsger disease severity scores of patients with systemic sclerosis were calculated. Y-chromosome sequences were studied by real time-PCR in DNA that was obtained from peripheral blood mononuclear cells (PBMC).Results: The mean age of patients with lcSSc and with dcSSc were 46,20 ± 14,69 years and 47,23 ± 14,17 years, respectively. The mean age of the control group was 42,55 ± 11,40 years. The age difference between study groups was not statistically significant. Microchimerism was found positive in 28 of 80 patients (35%) and in 8 of 40 healthy controls (20%). Microchimerism was found positive in 6 dcSSc patients who had sons (27.3%), in 10 lcSSc patients with sons (32.3%) and in 7 people who had sons in the control group (18.9%). The difference was not statistically significant (p> 0,05). Microchimerism was detected in 6 nulliparous patients (31.6%) of the lcSSc group and in one nulliparous patient (11.1%) of the dcSSc group (p> 0.05). The nulliparous patient with dcSSc was 76 years old and the oldest nulliparous patient in the lcSSc group was 60 years old. The mean of the time elapsing between the first pregnancy and diagnosis was 3.5 (0-49) years in microchimerism positive and 14 (0-55) years in microchimerism negative. The difference was statistically significant (Mann-Whitney test, p= 0.020). The means of Modified Rodnan skin scores of patients with and without microchimerism were 10 (4-24) and 13 (4-26), respectively. This was statistically significant (Mann-Whitney test, p=0.038). However, the relation between microchimerism and other system involvements, disease severity, autoantibody profiles, children numbers, children ages were not found.Conclusions: Various etiological factors rather than one play role on the development of scleroderma. The presence of microchimerism is thought to be a reason that shortens the elapsing time of disease development.