Hemşirelerin çevresel güçlendirme algıları ve problem çözmeye ilişkin öz değerlendirmeleri
Nurses' perception of empowerment and problem solving self assessments
- Tez No: 307968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERGÜL DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, problem çözme, hemşire, Empowerment, problem solving, nurse
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Eyüboğlu, G. Hemşirelerin çevresel güçlendirme algıları ve problem çözmeye ilişkin öz değerlendirmeleri. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2012. Bu araştırma, hemşirelerin çevresel güçlendirme algılarını ve problem çözme öz değerlendirmelerini ortaya çıkarmak amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 2011 yılında Ankara'da bir Sağlık Bakanlığı ve bir Üniversite hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bu hastanelerde çalışan 273 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgiler Formu, Güçlendirme Algısı Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 18,0 Windows paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskall Wallis Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Koralasyon Analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin %83,2'si problem çözme eğitimi almadıklarını, %72,9'u ise çalıştığı hastanenin güçlendirici etkinlikler yapmadığını belirtmiştir. Güçlendirme Algısı Ölçeği sonuçlarına göre, araştırma kapsamına alınan hemşirelerin toplam güçlendirme puan ortalaması 45,21±8,05'dir (puan aralığı 13-65). Problem Çözme Envanterine göre, araştırma kapsamına alınan hemşirelerin toplam problem çözme puan ortalaması 90,16±14,40'dir (puan aralığı 32-192). Araştırma sonuçları, hemşirelerin güçlendirme algıları ve problem çözmeye ilişkin öz değerlendirmelerinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Hemşirelerin güçlendirme algısı ile problem çözme öz değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r=-0,031, p=0,612). Araştırma sonuçlarına göre, çalışan hemşireleri güçlendirici politikalar oluşturulması, hemşirelerin kararlara katılımlarının, otonomilerinin ve sorumluluklarının desteklenmesi, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi için eğitim etkinliklerine katılımlarının desteklenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Eyüboğlu, G. Nurses? perceptions of empowerment and problem solving self-assessments. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master Thesis in Nursing Services Administration Program, Ankara 2012. This study was designed as a descriptive study to investigate nurses? perceptions of empowerment and problem solving self assessments. The study was conducted in one Ministry of Health and one University hospital in Ankara in 2011 with sample of 273 nurses. Data was collected through Demographic Data Sheet, Perception of Empowerment Instrument and Problem Solving Inventory. The data were analyzed using SPSS 18.0 for Windows. Descriptive statistics, Kruskall Wallis test, Mann-Whitney U test and Pearson Correlation analysis were used for data analysis. Most (%83,2) of the nurses reported that they did not receive problem solving training and %72,9 of nurses reported that the hospitals where they worked did not have empowering activities. According to the Perception of Empowerment Instrument; nurses? total empowerment mean score was 45,21±8,05 (instrument score range 13-65). According to Problem Solving Inventory; nurses? total mean score was 90,16±14,40 (inventory score range 32-192). The results of the study showed that nurses? perception of empowerment and problem solving self assessments were average. There was no significant relationship between nurses? perception of empowerment and problem solving self-assessments (r=-0,031, p=0,612). According to the results of the study, suggestions such as creating policies to empower nurses, supporting nurses for participating decision making, demonstrating autonomy and responsibility and supporting nurces for participating educational activities for improving their problem solving ability were made.