Endometriozisli olgularda serum prolidaz aktivitesinin önemi
Importance of serum prolidase activity in patients with endometriosis
- Tez No: 308113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA DEVRAN BILDIRCIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Prolidaz, Endometriozis, Ekstrasellüler Matriks, Prolidase, Endometriosis, Extracellular Matrix
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, endometriozisli olgularda serum prolidaz aktivitesinin önemini belirlemek amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışma öncesi Etik Kurul onamı alındı. 01 Ekim 2011 ? 15 Şubat 2012 tarihleri arasında pelvik ağrı, dismenore veya infertilite yakınmalarıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Polikliniğine başvuran, klinik ve ultrasonografik muayeneyle endometriozis ön tanısı konulan, laparoskopi veya laparotomi planlanan 37 olgudan serum prolidaz ölçümü için venöz kan örnekleri alındı. İntraoperatif eksplorasyon ile ve/veya patolojik inceleme ile endometriozis tanısı konulmuş olan 22 olgu çalışma grubunu, intaoperatif eksplorasyonda endometriozis dışında benign patolojiler saptanan veya herhangi bir patoloji saptanmayan 15 olgu kontrol grubunu oluşturdu. Çalışma grubundaki hastaların yaş aralığı 18-47, kontrol grubundaki hastaların yaş aralığı 18-45 idi. Çalışma grubuna laparoskopi yada laparotomi ile endometriozis tanısı koyularak dahil edilen hastalar, ASRM (American Society for Reproductive Medicine) endometriozis sınıflaması kullanılarak sınıflandırıldı. Gerek çalışma grubu gerekse kontrol grubundaki hastaların tümünden aydınlatılmış yazılı onamları alındı. Çalışma grubu ve kontrol grubundaki hastalar için bilgi formu oluşturularak hasta bilgileri kaydedildi ve antekubital bölge venlerinden tam kan örnekleri alındı. Alınan kan, enjektörden antikoagulan madde içermeyen kırmızı kapaklı vakumlu biyokimya tüpüne aktarıldı. Modifiye Chinard yöntemine göre, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı araştırma laboratuvarlarında üretilen reaktifler kullanılarak, pH 7,8 ortamında glisin-L-prolin substratının enzim ile yıkılması sonucu olusan L-prolinin, 90 oC'de ninhidrin ile yaptığı kompleksin absorbansının spektrofotometre cihazında 515 nm dalga boyunda ölçülmesi ile hesaplandı. Serum prolidaz enzim aktiviteleri U/L olarak hesaplandı.Çalışmanın Bulguları: Yirmi iki olguya laparoskopi/laparotomi ile ASRM (American Society for Reproductive Medicine) endometriozis sınıflaması kullanılarak endometriozis tanısı koyulup çalışma grubuna dahil edildi. Laparoskopi ve laparotomi ile endometriozis tanısı koyulmuş hastaların 10'u (% 45,4) kronik pelvik ağrı ve pelvik kitle, 12'si (% 54,6) infertilite (sekizi primer infertilite, dördü sekonder infertilite) ön tanılarıyla opere edildi. Bu 22 olgunun 15'inde (% 68,1) evre 4 endometriozis mevcuttu. Olgulardan ikisinde (% 9,3) evre 1 (minimal), birinde (% 4,5) evre 2 (hafif), dördünde ( % 18,1) evre 3 (orta) endometriozis mevcuttu. On beş evre 4 endometriozis olgusundan birine total abdominal histerektomi bilateral salpingooferektomi yapıldı. Olgulardan birine total abdominal histerektomi unilateral salpingooferektomi yapıldı. Sekiz olguya endometrioma kist eksizyonu ve adezyolizis yapıldı. Beş olguya endometrioma kist aspirasyonu, kist kapsülü ablasyonu ve adezyolizis yapıldı. Evre 3 olan dört endometriozis olgusuna adezyolizis ve endometrioma kist eksizyonu yapıldı. Evre 1 ve evre 2 hastalarına laparoskopi sırasında ek girişimde bulunulmadı. Evre 4 bir olguya postoperatif dönemde GnRH agonisti başlandı. Grupların yaş dağılımı benzerlik göstermekteydi. Endometriozisli hastalarda prolidaz düzeyi kontrol grubundan yüksek bulundu. Fakat istatiksel olarak fark bulunamadı. Çalışma grubu evre 4 endometriozis hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında serum prolidaz seviyesi yönünden istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p:0,026). Çalışma grubunda 16 hastada infertilite mevcutken, altı hastada infertilite yoktu. Çalışma grubundaki infertilite olan ve olmayan olgular serum prolidaz seviyesi yönünden karşılaştırıldıklarında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (0,021).Sonuç: Endometriozisin etyopatogenezinde anormal kollajen yıkımı ve turnoveri ile ECM'in kollajenöz yapısını bozabilecek olan artmış prolidaz aktivitesi sorumlu olabilir. Serum prolidaz aktivitesinin artışının endometrioziste ileri evrelere geçişte ve infertilite gelişiminde rol oynayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is importance of serum prolidase activity in patients with endometriosis.Study Design: Ethic assize got before practise. Thirty seven women who applied to the out-patients' clinic of 19 May University Faculty of Medicine between 01.10.2011 and 15.02.2012, had preliminary diagnosis of endometriosis with medical examination and ultrasound. Whe planned laparoskopi or laparotomi and had taken vein blood samples of thirty seven women for serum prolidase measurement. Twenty two women who had diagnosis of endometriosis with intraoperatif explorasyon or pathological examination, consisted of study group. Fifteen women who had not diagnosed of endometriosis with intraoperatif explorasyon and had benign pathology or not pathology, consisted of control group. Study group patients age range is 18-47, control group patients age range is 18-45. Patients in study group who were diagnosed endometriosis with laparoscopy or laparotomi were categorized by using ASRM (American Society for Reproductive Medicine) classification of endometriosis. Written permission were received from patients of control group and study group. Study and control group patients were filled out the form for information and forms have been saved. Complete blood samples of patients were taken from antecubital veins. Collected blood samples were transferred from syringe to tubes without anticoagulant substance. Reagents that were produced in 19 May University Faculty of Medicine, Department of Biochemistry research laboratories were used. Glycine L-proline substrat were demolished with enzyme with Ph 7.8 environment and L-proline was occurred. L- Proline was complex with ninhidrin with 90 degree. Absorbance of the complex were calculated with measuring wavelength 515 nm in spectrophotometer device. Serum prolidase enzyme activities were calculated as the U/L.Results: 22 patients were diagnosed endometriosis with laparoscopy or laparotomi were categorized by using ASRM (American Society for Reproductive Medicine) classification of endometriosis and were taken in the study group. Of 22 patient in the study group, 10 (% 45,4) had kronik pelvik pain and pelvis mass, 12 (% 54,6) had infertilite (8 had primer infertilite, 4 had sekonder infertilite) before laparoskopi or laparotomi. Of 22 patient in the study group, 15 (% 68,1) were diagnosed with stage 4 endometriosis, 2 (% 9,3) were diagnosed with stage 1 endometriosis (minimal), 1 (% 4,5) was diagnosed stage 2 (mild), 4 (% 18,1) were diagnosed with stage 3 (moderate). Of 15 patient with stage 4 endometriosis, 1 was done total abdominal hysterectomy and bilateral salpingooferektomi, 1 was done total abdominal hysterectomy and unilateral salpingooferektomi, 8 were done endometrioma cyst eksizyonu and adhesiolysis, 5 were done endometrioma cyst aspiration, cyst kapsule ablation and adhesiolysis. 4 patient with stage 3 endometriosis were done adhesiolysis and endometrioma cyst eksizyonu. Patients with stage 1 and 2 endometriosis were not made additional operation with laparoskopi. One patient with stage 4 endometriosis was taken GnRH agonisti after operation. Age distribution of groups was similar. We found that serum prolidaz activity was increased with control group. But statistical significant difference was not found between study and control group that compared to serum prolidaz activity. Statistical significant difference was found between stage 4 endometriosis group and control group that compared to serum prolidaz activity (p:0,026). Of 22 patient in the study group 16 were infertilite, 6 were fertilite. Statistical significant difference was found between group with infertilite group and group with fertilite that compared to serum prolidaz activity (0,021).Conclusion: Abnormal kollojen turnover and degradation and increased prolidase activity that can impair kollojenöz structure of extracellular matrix, may be responsible for endometriosis etyopatogenez. This finding suggests that serum prolidase activity may be a prognostic factor development of infertilite and advanced stages of transition with endometrosis.