Akut iskemik inmede SCUBE1 düzeyinin tanısal değeri
Diagnostic value of SCUBE1 in acute ischemic stroke
  1. Tez No: 308205
  2. Yazar: MÜCAHİT GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Akut İskemik İnme, SCUBE1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaçİnme dünyada koroner arter hastalığı ve kanserden sonra üçüncü ana ölüm sebebi olup, sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ise birinci sıradadır. Yapılan araştırmalar acil servise inme ile gelen hastaların erken teşhis ve tedavisi ile bu hastalığın mortalite ve morbidite üzerine etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Bu çalışmada acil servisde akut iskemik inme tanısında plazma SCUBE1 düzeyinin tanısal değerini belirlemek amaçlanmıştır.Gereç ve YöntemÇalışmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Acil Servisinde Mayıs 2011-Ekim 2011 tarihleri arasında Akut İskemik İnme tanısı alan 30 hasta ve kontrol grubu olarak da sağlıklı 30 gönüllü alınmıştır. Çalışmamızda hasta ve kontrol grubunun plazma SCUBE1 değerleri karşılaştırılmıştır.BulgularHasta grubunun yaş ortalaması 74.50 ± 10.50, kontrol grubunun yaş ortalaması 59.93 ± 12.63'dü. Hasta grubunun 6. saat SCUBE1 değeri ortalaması 25.104 ± 15.837 ng/ml, 12. saat SCUBE1 değeri ortalaması 27.395 ± 14.146 ng/ml, kontrol grubunun SCUBE1 değeri ortalaması 35.019 ± 22.310 ng/ml saptanmıştır. Kontrol grubu SCUBE1 değerleri hasta grubundan yüksek bulunmuştur. Yaşa göre düzeltilmiş değerlerle hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında 6. saat SCUBE1 değeri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0.626). 6. saat SCUBE1 ve 12. saat SCUBE1 değerleri karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0.334).SonuçÇalışmamızda akut iskemik inme hastalarında plazma SCUBE1 değerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı seviyelerde artmadığı, bu nedenle iskemik inme hastalarının erken tanısı için yararı olmayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ObjectivesStroke is the third major cause of death after coronary artery disease and cancer in the world, among the leading causes of disability in the first place. Researches of patients presenting with stroke in the emergency department with an early diagnosis and treatment of this disease may reduce the impact on mortality and morbidity. In this study, the emergency department in the diagnosis of acute ischemic stroke is to determine the diagnostic value of plazma levels of SCUBE1.Materials and MethodsThe study of Adult Emergency Department Karadeniz Technical University School of Medicine between May 2011- October 2011 with the diagnosis of acute ischemic stroke in 30 patients and 30 healthy volunteers were taken as control group. Values of the patients and control group were compared with plasma SCUBE1.FindingsThe mean age of patients 74.50 ± 10.50, mean age of control groups 59.93 ± 12.63. The average value of the sixth hour SCUBE1 of the patient group 25.104 ± 15.837 ng/ml, the average value of twelfth hour SCUBE1 27.395 ± 14.146 ng/ml, the average value of control group SCUBE1 35.019 ± 22.310 ng/ml. SCUBE1 valuee of the control group were higher in patients group. Age adjusted values compared to the patients and control group SCUBE1 value of the sixty hour was not statistically significant (p = 0.626). The sixth and twelfth hours SCUBE1 values were compared at not statistically significant ( p = 0.334).ConclusionIn our study value in patients with acute ischemic stroke than the control group statistically significant levels of plazma SCUBE1 gained, for this reason the benefit will not be concluded that early diagnosis of ischemic stroke patients.Key Words : Emergency Department, Acute Ischemic Stroke, SCUBE1