Akut iskemik inmede transkranyal doppler sonografi ve SPECT'in prognostik değeri
- Tez No: 60123
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, prognoz, Kanada Nörolojik Durum Skalası, transkranyal Doppler sonografî, Tc99m-HMPAO SPECT. -iv, Ischemic stroke, prognosis, Canadian Neurological Scale, transcranial Doppler sonography, Tc99m-HMPAO SPECT. -vi
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada kliniğimizde akut iskemik inme nedeniyle izlenen 55 olguda, ilk 12 saat içinde Kanada Nörolojik Durum Skalası ile elde edilen klinik nörolojik veriler, yine bu dönemde uygulanan Tc99m-HMPAO SPECT, TCD verileri ve bu dönemden sonraki dönemlerde uygulanan BBT sonuçlarının, ortalama 13.3 ± 6.1 gün sonundaki erken dönem prognozu göstermedeki değeri araştırılmıştır. Prognozun değerlendirilmesinde Rankin Skalası kullanılmıştır. 30'u (% 54.5) erkek, 25'i (% 45.5) kadın olan olguların yaş ortalaması 60.0 ± 13.9 (30-85)'dur. Hastalığın ilk 12 saati içinde Kanada Nörolojik Durum Skalası ile elde edilen klinik nörolojik değerlendirmenin iskemik inmenin erken dönem prognozunun tahminindeki önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bunun yanısıra, SPECT ve TCD çalışmalarının, bu dönemde yüksek oranlarda pozitif veri sağladıkları, ancak erken dönem sonu prognozun tayininde bunlardan sadece TCD'nin etkili olabildiği görülmüştür. Daha sonraki dönemlerde çekilen BBT ile saptanan lezyon büyüklüğü, prognoz tahmininde önemli bir endikatördür.
Özet (Çeviri)
Fifty-five cases with ischemic stroke were evaluated within the first 1 2 hours with Canadian Neurological Scale (CNS), transcranial Doppler (TCD) sonography, Tc99m- HMPAO SPECT and in the following days with CT-scan. The data were analyzed to determine the value of each diagnostic tool in estimating the short-term (mean 1 3.3 + 6. 1 days after the stroke onset) prognosis. Rankin scale was used to evaluate the short-term prognosis. Thirty men and 25 women with a mean age of 60.0 + 1 3.9 years were included in the study. Our results confirm the significance of clinical neurological examination by CNS within the first 1 2 hours in determining the short-term prognosis. In addition, TCD and Tc99m- HMPAO SPECT within the first 1 2 hours provide positive data, however only TCD was effective in determining the short-term prognosis. The size of the lesion shown by CT-scan done in the following days after the stroke onset was also an important endicator for short- term prognosis.