Acil serviste pulmoner emboli şüpheli hastalarda pnemoni pulmoner emboli ayırıcı tanısında prokalsitonin seviyelerinin değeri
The place of procalcitonin in differential diagnosis of pneumonia and pulmonary embolism
- Tez No: 308215
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN TÜREDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, pnomoni, prokalsitonin, Pulmonary embolism, pneumonia, procalcitonin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bakteriyel enfeksiyonların tanısında Prokalsitonin yeni ve yaygın olarak kullanıma giren bir markırdır. Sağlıklı kişilerde düşük veya ölçülemeyecek seviyelerde iken, sistemik bakteriyel enfeksiyonlarda seviyesi artar. Pnemoni hastalarında artış olduğu gösterilmekle birlikte PE hastalarda PCT seviyelerinin artıp artmadığına ait literatür bilgisi çok kısıtlıdır. Bu konuda yeni çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.Yöntem: Tek merkezli, prospektif klinik bir çalışma olan araştırmamıza Nisan-Eylül 2009 tarihleri arasında KTÜ Tıp Fakültesi acil servisine başvuran PE veya pnemoni şüphesi olan ve spiral BT tetkiki yapılan hastalar çalışmaya dâhil edildiler. Acil servise başvuran ve yapılan değerlendirmeler sonunda PE-pnemoni hastalıklarının ayırıcı tanı algoritminde yer alan muayene ve laboratuar bulguları (Akciğer grafisi, C-reaktif proteini D-dimer) ile PE veya pnemoni şüphesi oluşan hastalar standart veri formu ile kayıt altına alındılar. Çalışma grubumuzu oluşturan 176 vaka çekilen spiral BT sonuçlarına göre 61 vaka Grup A (Sadece PE); 55 vaka Grup B (Sadece Pnemoni), 12 vaka Grup C (PE+Pnemoni) ve 48 vaka Grup D (PE ve Pnemoni dışı tanı alan hastalar)'yi oluşturacak şeklinde 4 gruba ayrıldı. Çalışma sonunda Grup A, B, C, D, hastalarının PCT düzeyi ve diğer klinik parametreleri karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışma sonuçlarımıza göre başvuru semptomlarından sadece göğüs ağrısı şikâyetinin PE hastalarında diğer hasta gruplarına göre anlamlı derecede fazla olduğu saptandı(p=0.003). Pnemoni hastalarında hem ral hemde ronkus diğer gruplardan anlamlı derecede yüksekti(p0.05). PE-Pnemoni ayrımında PCT için belirlenen optimal cutoff 2011 pg/ml, sensitivite 68.9, spesifite 41.1, NPV 64,6 ve PPV 45.9 olarak tespit edildi.Çalışma grupları arasında sadece D-dimer düzeyleri ise PE hastalarında diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek saptandı.Sonuç:Sonuç olarakçalışmamız bulgularına göre acil servise dispne, ateş gibi şikayetlerle başvuran ve PE ve/veya pnemoni ayırıcı tanısı gereken hastalarda PCT yardımcı bir tanı aracı olarak kullanılamaz. Literatürdeki benzer çalışmalar ile uyumlu olmayan çalışmamız bulgularının daha geniş serili çalışmalar ile değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Procalcitonin (PCT) is a new and increasingly widely used marker in the diagnosis of bacterial infections. While it may be at low or negligible levels in healthy individuals, these levels rise in systemic bacterial infections. PCT has been shown to rise in pneumonia patients, though there are only very limited data in the literature regarding whether PCT levels also increase in pulmonary embolism (PE) patients. New studies are needed on this subject.Method: Patients presenting to the Karadeniz Technical University Medical Faculty Emergency Department between April and September 2009 with suspected PE or pneumonia and administered spiral CT were enrolled in this single-center, prospective, clinical study. Patients applying to the emergency department and with examination and laboratory findings (pulmonary imaging, C-reactive protein, D-dimer) within the diagnostic algorithm for PE and pneumonia and with suspected PE or pneumonia were recorded using standard data forms. Our study group of 176 cases was divided into four groups on the basis of the spiral CT results; 61 cases in Group A (PE only), 55 in Group B (pneumonia only), 12 in Group C (PE + pneumonia) and 48 in Group D (patients with diagnoses other than PE and pneumonia). At the end of the study, Group A, B, C and D patients? PCT levels and other parameters were compared.Results: Of the symptoms at presentation, only chest pain was significantly higher in the PE patients compared to the remaining groups (p=0.003). Both rales and rhonchi were significantly higher in the pneumonia patients than in the other groups (p0.05). Optimal cut-off of 2011 pg/ml, sensitivity of 68.9, specificity of 41.1, NPV of 64.6 and PPV of 45.9 were determined for PCT in the differentiation of PE and pneumonia.Only D-dimer levels were significantly higher in PE patients than in the other study groups.Conclusion: Our findings indicate that PCT cannot be used as an assistant diagnostic tool in patients presenting to the emergency department with complaints such as dyspnea and fever and requiring differential diagnosis for PE and/or pneumonia. Our study stands in contrast to similar research in the literature, and its findings should now be evaluated with wider series studies.