Acil servise başvuran pulmoner emboli şüpheli hastalarda non-invaziv end-tidal karbondioksit ölçümünün tanısal değeri
Diagnostic accuracy of non-invasive end tidal carbondioxide measurement in emergency department patients with suspected pulmonary embolism
  1. Tez No: 362418
  2. Yazar: MELİH YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, pulmoner emboli, end-Tidal karbondioksit, bohr eşitliği, karbondioksit gradiyenti, emergency department, pulmonary embolism, end tidal carbondioxide, bohr equality, carbondioxide gradient
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ACİL SERVİSE BAŞVURAN PULMONER EMBOLİ ŞÜPHELİ HASTALARDA NON-İNVAZİV END-TİDAL KARBONDİOKSİT ÖLÇÜMÜNÜN TANISAL DEĞERİÖZETGİRİŞPulmoner emboli (PE), mortalitesi ve morbiditesi yüksek olan, semptomlarının ve klinik bulgularının çeşitli olması nedeniyle zor tanınan bir sağlık sorunudur. Erken tanı ve tedavi prognozu etkilemektedir. ETCO2 ölçümü ve alveoler ölü boşluk fraksiyonu (AÖBF) hesaplaması ile PE'de gelişen ventilasyon ve perfüzyon bozukluğunun belirlenmesinin PE tanısındaki yeri araştırılmaktadır.AMAÇAcil servise başvuran PE şüpheli hastalarda non-invaziv ETCO2 ölçümünün tanısal değerini araştırmaktır.GEREÇ VE YÖNTEMHastalara Wells olasılık skorlaması ve D-dimer sonucuna göre tanı çalışmaları yapıldı. Ayrıca mainstream ölçüm yöntemi ile noninvaziv olarak bütün hastaların ETCO2 değerleri saptandı. Ayrıca Bohr eşitliği ve CO2 gradiyenti hesaplandı. PE olan ve olmayan grupların klinik, laboratuar değerleri karşılaştırıldı. PE tanısında etkili faktörler ile lojistik regresyon analizi yapıldı. ETCO2, Bohr eşitliği ve CO2 gradiyentinin tanısal değeri için ROC eğrisi çizildi.BULGULARÇalışmaya katılan 159 hastanın 37(%23.3) tanesinde PE tespit edildi. Hastaların ortalama yaşı 58.68 ve %53.5'i kadındı. Ortalama ETCO2, Bohr eşitliği ve CO2 gradiyenti PE saptanan hastalarda sırasıyla 16.27, 0.48 ve 1.10; PE saptanmayanlarda 21.57, 0.35 ve 0.66 olarak bulundu. Lojistik regresyon analizinde ETCO2, Bohr eşitliği ve CO2 gradiyenti PE tanısı için etkisiz bulundu. PE tanısı için ETCO2, Bohr eşitliği ve CO2 gradiyentinin ROC eğrisi altında kalan alan (AUC) sırasıyla 0.751, 0.738 ve 0.738 olarak bulundu.SONUÇAcil servise başvuran PE şüpheli hastalarda non-invaziv ETCO2 ölçümünün PE için tanısal değeri anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
DIAGNOSTIC ACCURACY OF NON-INVASIVE END TIDAL CARBONDIOXIDE MEASUREMENT IN EMERGENCY DEPARTMENT PATIENTS WITH SUSPECTED PULMONARY EMBOLISMABSTRACTINTRODUCTIONPulmonary embolism (PE) has high morbidity and mortality rates, and is difficult to diagnose due to nonspecific presenting symptoms and clinical findings. Early diagnosis and treatment have impact on the prognosis. In our study, the role of ETCO2 measurement and alveolar dead space fraction size (ADSF) estimation were evaluated to determine the ventilation-perfusion defect in PE for the diagnosis of PE.OBJECTIVEOur objective was to evaluate diagnostic accuracy of non-invasive ETCO2 measurement in emergency department (ED) patients with suspected PE.METHODSDiagnostic tests were performed in consequence of Wells score and D-dimer test. Moreover all patients' ETCO2 measurements were performed using non-invasive mainstream method. Bohr equality and CO2 gradient was also calculated. Clinical and laboratory findings were compared for patients with and without PE. Logistic regression analysis was performed for factors in PE diagnosis. ROC curve analysis was used to determine diagnostic accuracy of ETCO2, Bohr equality and CO2 gradient.RESULTSOf 159 patients studied, PE was diagnosed in 37 (%23.3). The median age was 58.68 with %53.5 female. Mean ETCO2, Bohr equality and CO2 gradient were found in patients with PE 16.27, 0.48 and 1.10; without PE 21.57, 0.35 and 0.66 respectively. Logistic regression analysis determined ETCO2, Bohr equality and CO2 gradient ineffective. The AUC for PE was 0.751, 0.738 and 0.738 for ETCO2, Bohr equality and CO2 gradient respectively.CONCLUSIONMeasurement of non-invazive ETCO2 did not have diagnostic value in ED patients with suspected PE