Riskli erken doğumda antenatal risk faktörlerinin analizi
The analysis of antenatal risk factors during the precarious preterm birth
  1. Tez No: 308223
  2. Yazar: NURAY ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. G. FÜSUN VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Trakya bölgesi, riskli erken doğum, antenatal risk faktörleri, Trakya Region, risky premature birth, antenatal risk factors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma; riskli erken doğumda antenatal risk faktörlerini analiz etmek, erken doğum riski taşıyan gebelerin yönetimine ışık tutmak amacıyla retrospektif tipte tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırmada Ocak 2002- Aralık 2010 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Doğum Servisinde 26-32 gebelik haftaları arasında doğum yapan 419 kadının dosyası incelendi. Araştırma verileri; kadınların sosyodemografik özellikleri, obstetrik özellikleri, gebeliğe bağlı problemler ve medikal hastalık varlığına bağlı özelliklerini içeren form ile toplanmıştır. Verilerin istatistiki değerlendirilmesinde; yüzdelik ve ki-kare testi yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre kadınların; %9.1'i adölesan , %2.4'ü okur-yazar değil, %7.4'ü bekar, %48.4'ü hafif şişman, %29.4'ü doğum öncesi bakım almamış, %47.7'sinin ilk gebeliği, %10.7'si daha önce erken doğum yapmış, %6.7'si yardımcı üreme tekniği ile gebe kalmış, %11.7'sinde plasental sorun varlığı, %16.7'sinde enfeksiyon, %8.1'inde servikal yetmezlik, %14.3'ünde preeklampsi, %55.5'inde hipertansiyon, %66.8'inde anemi varlığı saptanmıştır. Riskli erken doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım almayanlarda erken doğum öyküsü, anemi, enfeksiyon ve erken membran rüptürü görülmesi arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Gebelik sayısı ile erken doğum öyküsü ve maternal hastalık varlığı arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur.Bu sonuçlar doğrultusunda riskli erken doğum Trakya bölgesinde medikal ve sosyodemografik faktörler açısından geniş yelpazaye sahip önemli bir sorundur.
Özet (Çeviri)
This research was planned as a retrospective diagnosis in order to analyse the antenetal risk factors in the precarious preterm birth and shed light on the management of the pregnants with premature risk.In this research,from January,2002, to December 2010, the files of 419 women who gave birth between the 26-32 pregnancy weeks in the Labour Service of Training, Research and Implementation Center at Trakya Univeristy were examined. Research data was collected through a form including socio-demographic and obstetrical features and the features which depend on the existence of medical ailments of women and the pregnancy-related problems. Chi-squared and percentile rank test were conducted in the statistical assessment of data.According to the research results, it was diagnosed that %9.1 women were adolescents, 2.4% illiterate, 7.4% single, 48.4%overweight, 29.4% hadn?t received prenatal care, 47.7% had their first pregnancies, 10.7% had previously had premature births, 6.7% conceived by assisted reproductive techniques, 11.7% had placental problems, 16,7% infection, 8.1% cervical insufficiency, 14.3% preeclampsia, 55.5% hypertension and 66.8% had anemia. It was meaningful to determine that the women who laboured prematurely hadn?t had antenatal care had anemia, infection and premature membrane rupture. The relationship between the number of pregnancy, the history of premature birth and the presence of maternal disease was found significant.Based on these results, risky premature birth is a major problem with the broad spectrum throughout Trakya Region in terms of medical and socio-demographical factors.