Antropolojinin ontolojik doğası: Yerel ile evrenselin diyalektik ilişkisi
Ontological nature of anthropology: Dialectical relation between the local and the universal
  1. Tez No: 308320
  2. Yazar: SEMRA ÖZLEM DİŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N. SERPİL ALTUNTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Antropoloji, ontoloji, evrensel, yerel, bilim, hümanite, pozitivizm, yorumlama, diyalektik, Anthropology, ontology, universal, local, science, humanity, positivism, interpretation, dialectic
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışmasında, antropolojinin ontolojik doğası konu edinilmiş ve araştırma tarzı gereği, yerelin bilgisinden hareket eden antropolojinin, insan doğasına dair evrenselin bilgisini ortaya koymaya çalışan bir bilim mi, yerel kültürlerin bilgisini yakalamaya çalışan bir disiplin mi olduğu tartışılmıştır. Tartışmanın teorik arka planını, pozitivist/evrenselci bilim felsefesi geleneği ile yorumcu bilim felsefesi geleneği oluşturmaktadır. Bu iki bilim felsefesi geleneğinin oluşturduğu teorik çerçeve dâhilinde antropolojinin ontolojik doğasının tartışılması temelde, evrensel ile yerel karşıtlığında ele alınmıştır. Çalışma, ontolojik bir tartışma olmasına rağmen, hem teorik çerçeve gereğince hem de ontolojik tartışmanın epistemolojik ve yöntemsel sorunları da kapsaması dolayısıyla antropoloji, pozitivist/evrenselci bilim felsefesi geleneği ile yorumcu bilim felsefesi geleneğinin epistemolojik ve yöntemsel karşıtlarını da içermektedir.Pozitivist/evrenselci geleneğin örneği olarak Radcliffe-Brown'un antropolojisi ele alınırken; yorumcu geleneğin örneği olarak Geertz'ın antropolojisi ele alınmıştır. Bu iki örnekten hareketle antropolojinin ontolojik doğasının, her iki gelenekten beslenen, her iki örneğe de içkin olan yerel ile evrenselin diyalektik ilişkisinin bir ürünü olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the ontological nature of anthropology was taken as a subject and by virtue of the research method used, it was discussed whether anthropology which begins from the knowledge of the local is a science which tries to reveal the universal regarding the human nature or a discipline which tries to grasp knowledge of the local cultures. The theoretical background of the discussion consists of the tradition of positivist/universalist philosophy of science and the tradition of interpretive philosophy of science. Within the theoretical framework of these two traditions of philosophy of science, the discussion of the ontological nature of anthropology is taken in terms of the contradiction of the universal and local. Although the study is an ontological discussion, it also includes the epistemological and methodological contradictions of anthropology, the tradition of positivist/universalist philosophy of science and the tradition of interpretive philosophy of science because of both the theoretical framework and that the ontological discussion covers the epistemological and methodological problems.Radcliffe-Brown?s anthropology is taken as the example of the positivist/universalist tradition and Geertz?s anthropology is taken as the example of the interpretive tradition. From these two examples, it was tried to present that the ontological nature of anthropology is a product of the dialectical relation of local and particular, which is fed from both traditions and intrinsic to both examples.