Özne ve iktidar ilişkileri bağlamında toplumsal cinsiyetin inşası
Construction of gender within the context of subject and power relations
- Tez No: 308323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BALKI ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Özne, iktidar ilişkileri, kültürel inşa, hegemonik erkeklik, beklenilen kadınlık, Subject, power relations, social construct, hegemonic masculinity, expected femininity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, toplumsal cinsiyetin, kültürel olarak inşa edilen ve yeniden üretilen bir olgu oluşundan yola çıkılarak, özne ve iktidar ilişkileri ile olan bağını ortaya çıkarmaktır. Toplumsal cinsiyetin kültürel bir inşa olduğu düşüncesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin doğal bir olgu olarak kabulünü eleştirisi ve toplumsal cinsiyet kavramının toplumsal olarak kuruluşu aşamasında iktidar ilişkileriyle içi içe geçişi ve iktidar kavramının öznenin kurulumu ile olan ilişkisi tezin sorunsallarından biri olarak incelenecektir. Bu süreçte feminist antropolojiden yararlanılarak toplumsal cinsiyet kavramının uğradığı değişikliklere ve bu değişikliklerin toplumsal yaşamda etkide bulunduğu dönüşümlerine de yer verilecektir. Toplumsal cinsiyetin toplumsal, kültürel ve inşa edilmiş bir kavram oluşunun kabulü günümüz toplumunda toplumsal cinsiyeti, öznenin kurulum süreci, söylemin öznenin kurulum sürecine etkisi ve kapitalizmin dönüştürücü rolü gibi olgularında incelenmesini beraberinde getirmektedir. Bu anlamda, yukarıda bahsettiğim olguların birbiriyle olan kilit bir ilişkisi olarak, hegemonik erkeklik ve beklenilen kadınlık incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Defining gender as a culturally constructed and reproduced concept, the objective of this thesis is to disclose the relation gender has with subject and power relations. Critique of the approach accepting gender inequality as a `natural? phenomenon, power relations involved in the construction of gender as a concept and the idea that gender is a social construct will also be tackled as parts of the problematic of the thesis. Using the literature on feminist anthropology the shifts gender concept has gone through and the transformations these shifts have created in the social life will also be included. Today, the acceptance of gender as a culturally and constructed concept also necessitates due analysis of the pertinent phenomena like process of construction of the subject, the influence of discourse in constructing the subject and the transformative power of capitalism. In that frame, hegemonic masculinity and expected femininity will be examined as key domains where the abovementioned issues are intermingled.