Hisse senedi getiri çarpanı ve aktarma mekanizması içindeki rolü
Stock return multiplier and ıts role in transmission mechanism
  1. Tez No: 308386
  2. Yazar: HANDE YILDIZ GÜRLEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NASİP BOLATOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Monetary Transmission Mechanism, Stock Return Multipliers, Wealth Channel, VAR, Panel Data, Financial Factors, Socioeconomic and Macroeconomic Variables
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, parasal aktarma mekanizması çerçevesinde hisse senedi getiri çarpanı hesaplanmakta ve getiri çarpanının ülkelerarası farklılığını açıklamaya çalışmaktadır. Bu çalışmada hisse senedi getiri çarpanı bir büyüklük ifade etmektedir ve ilk kez kullanılmaktadır. Hisse senedi getiri çarpanı getirilerin para arzı şoklarına tepkileri ile ölçülmüştür. Söz konusu büyüklükler arasındaki farklılık finansal faktörler, sosyoekonomik ve makroekonomik değişkenler ile izah edilmeye çalışılmaktadır. Getiri çarpanları arasıdnaki farklılığı açıklayan değişkenklerden anlamlı olanların parasal aktarma mekanizması içinde rol sahibi olduğu düşünülmektedir.Analizin ilk aşamasında VAR analizi kullanılarak 20 OECD ülkesi için hisse senedi getiri çarpanı hesaplanmıştır. Ikinci aşamada ise tahmin edilen hisse senedi çarpanları söz konusu açıklayıcı değişkenler ile panel veri analizine tabi tutulmuştur. Bu analizden ulaşılan sonuçlara göre finansal değişkenler kadar sosyoekonomik değişkenler de getiri çarpanı arasındaki farklılığı açıklamada etkili olmaktadır ve aktarma mekanizmasının servet kanalı çerçevesinde anlamlı yer edinmektedir.Anahtar Sözcükler : Parasal Aktarma Mekanizması ,Hisse Senedi Getiri Çarpanı, Servet Kanalı,VAR, Panel Veri Analizi, Finansal Faktörler, Sosyoekonomik ve Makroekonomik Değişkenler
Özet (Çeviri)
This study is upon the subject of monetary transmission mechanism and it examines the cross country variation in the stock return multipliers. Stock return multiplier is a concept of magnitude which is newly defined in this study and calculated as the response of returns to money supply shocks. Focusing on the role of financial factors, socioeconomic and macroeconomic variables, this study investigates the cross country variation in stock return multipliers and tries to identify the variables which appear within the transmission mechanism and explain this variation via variables point at issue.In the first step of the analysis stock return multipliers are estimated for each of 20 OECD countries using VAR models. In the second step the estimated stock return multipliers are regressed on financial market variables, socioeconomic and macroeconomic variables using panel data analysis. The findings show that socioeconomic variables as well as financial factors play an important role in determining the magnitude of stock return multipliers. The evidence gained from this analysis supports the wealth channel of monetary transmission mechanism.