Evli bireylerde eş desteği ve evlilik doyumu
Spouse support and marital satisfaction in married couples
- Tez No: 308412
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Algılanan Eş Desteği, Marital Satisfaction, Perceived Spouse Support
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin evlilik doyumu ve algılanan eş destek düzeyleri cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki durum, ailenin ortalama aylık gelir düzeyi, evlilik kararı, çocuk sayısı, evlilik yılı, eş ile yaş farkı, cinsel yaşam, ev içi sorumlulukların paylaşımı ve dindarlık düzeyi demografik değişkenleri açısından incelenmiştir.Araştırmanın bağımlı değişkenleri; evlilik doyumu ve eş desteği, bağımsız değişkenler ise cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki durum, evlilik kararı, evlilik biçimi, çocuk sayısı, evlilik yılı, evlilik yaşı, eşler arası yaş farkı, ailenin ortalama aylık geliri, cinsel yaşam, cinsel zorlama, eş ile iletişim, eş ile duygusal ilişki, fiziksel şiddet, ev içi sorumluluklar, çocuk sorumluluğu, serbest zaman paylaşımı, aile ortamı, ailede tartışma, politik görüş paylaşımı, dini görüş paylaşımı ve dindarlık düzeyidir.Çalışmanın katılımcı grubu 448'i kadın, 363'ü erkek olmak üzere toplamda 811 kişiden oluşmaktadır. Bireylerin evlilik doyumları ?Evlilik Yaşam Ölçeği? ile, eşlerinden algıladıkları destek ?Eş Destek Ölçeği? ile belirlenmiştir. Araştırmada ele alınan sosyodemografik değişkenler ile ilgili bilgiler ise araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? ile elde edilmiştir.Bu araştırmada verilerin analizi için SPSS 11.00 programı kullanılmıştır. Varyansların homojen olduğu belirlendikten sonra veriler Çok Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) tekniği ile analiz edilmiştir. Farkların kaynağına Scheffe Testi ile bakılmıştır.Araştırma bulgularına göre; kadınların algıladıkları eş desteği düzeyi, erkeklerin algıladıkları eş desteği düzeyine göre düşüktür. Evli bireyin, ailenin ortalama aylık gelir düzeyleri artıkça, cinsel yaşamlarından memnuniyet düzeyleri arttıkça, ev içi sorumlulukları paylaşma düzeyleri arttıkça ve dindarlık düzeyleri arttıkça algıladıkları eş destek düzeyleri de artmaktadır.Kadınların evlilik doyum düzeyi, erkeklerin evlilik doyum düzeyine göre düşük bulunmuştur. Evli bireylerin cinsel yaşamlarından memnuniyet düzeyleri arttıkça, ev içi sorumlulukları paylaşma düzeyleri arttıkça ve dindarlık düzeyleri arttıkça evlilik doyum düzeyleri de artmaktadır.Evli bireylerin algıladıkları eş desteği ile evlilik doyumu arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the marital satisfaction and perceived spousal support levels considering demographical variables such as sex, age, educational background, professional status, family mean income level, marriage decision, numbers of children, year of wedding, age difference, sexual life, distribution of in ? house responsibilities, and devotion level.The dependent variables of this study include marital satisfaction, and spousal support, and the independent variables include sex, age, educational background, professional status, marriage decision, wedding form, numbers of children, year of wedding, marriage age, age difference, income level, sexual life, sexual compulsion, intercommunication, emotional relations, physical violence, in ? house responsibilities, child responsibility, leisure time, family structure, familial debate, political and religious opinion, and devotion level.448 females and 363 males and 811 individuals in total have participated in this study. The marital satisfaction has been determined with ?Marriage Life Scale? and the perceived spousal support has been determined with ?Spousal Support Scale?. On the other hand, the data related to the socio demographical variables considered in this study have been acquired from ?Personal Information Form? developed by the researcher.SPSS software has been employed to analyze the data in this study. Having determined the homogeneity of the variances, these data have been subject to multiple way variance analysis (ANOVA). The origins of the differences have been examined with Scheffe Test.According to the study results, the spousal support level perceived by males are superior to those of females. The spousal support enhances as the mean income level, and sexual satisfaction, distribution of in ? house responsibilities and devotion levels increase for the married individuals.Marital satisfaction level of the females has been determined to be less compared to those of males. The marital satisfaction level enhances as the sexual satisfaction, distribution of in ? house responsibilities and devotion levels increase for the married individuals.A positive and medial but a significance relation between the perceived spousal support and marital satisfaction has been determined for the married individuals.The results of this study has been discussed in the light of the literature and provided the suggestions for the further researches.