Evlilik doyumu: Bir model testi
Marital satisfaction: A model testing
- Tez No: 454930
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, eş desteği, kendini açma, eşe kendini açma, yaşam doyumu, iyimserlik, model testi, Marital satisfaction, spouse support, sexual satisfaction, self-disclosure, spousal self disclosure, model testing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada evlilik doyumu, eş desteği, eşe kendini açma, yaşam doyumu ve iyimserlik değişkenleri ile beraber Yapısal Eşitlik Modeli içinde test edilmiştir. Buna ek olarak, Eşe Kendini Açma Ölçeği geliştirilmiş ve evli bireylerin evlilik yıllarına, aile gelirine katkı oranlarına, çocuk sayılarına, sağlıklarından ve cinsel yaşamlarından memnuniyet düzeylerine ve ev içi sorumluluklarını paylaşımlarına göre evlilik doyumuna ilişkin profilleri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015 yılında araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, en az lise mezunu ve gelir sağlayan bir işte çalışan 549 evli birey oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla Evlilik Yaşamı Ölçeği, Eş Destek Ölçeği, Eşe Kendini Açma Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Yaşam Yönelim Testi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0, LISREL 8.8 ve AMOS 20 istatistik programları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'nin sosyal ve kültürel yapısı içerisinde evli bireyler üzerinde geliştirilmiş olan Eşe Kendini Açma Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, Evlilik Doyumu Model Testi'ne göre; eş desteğinin evlilik doyumunu doğrudan ve anlamlı düzeyde ve eşe kendini açmanın da evlilik doyumunu doğrudan ve anlamlı düzeyde yordadığı gözlenmiştir. Buna ek olarak; eş desteği ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide eşe kendini açmanın aracı rolünün istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları ışığında, modelin veriye uyumunun“iyi düzeyde”olduğu tespit edilmiştir. Evlilik doyumu profil bulgularında; bir yıldan az süredir evli olan, aile gelirine katkı oranının eşit olduğu, çocuk sahibi olmayan, hem sağlıklarından hem de cinsel yaşamlarından memnun olan evli bireylerin evlilik doyumlarının diğer bireylere kıyasla anlamlı olarak yüksek olduğu gözlenmiştir. Araştırmanın bulgularından hareketle, araştırmacılara, alanda çalışan psikolojik danışmanlara, politika yapıcılara ve evli bireylere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the current study, relationships among the variables of marital satisfaction, partner support, self-disclosure to partner, life satisfaction and optimism were tested by using Structural Equation Modeling. Additionally, in this study, Self Disclosure to Partner Scale was developed and marital satisfaction was examined in terms of marital length, the ratio of contribution to family income, number of children, satisfaction with health and sexual life and division of household labor. The sample of the study was composed of 549 married individuals who volunteered to participate in the study in 2015, participants were graduated at least from high-school, and worked in an income-generating job. Marital Life Scale, Partner Support Scale, Self Disclosure to Partner Scale, Life Satisfaction Scale, Life Orientation Test, and Demographic Information Form were used as data collection instruments. Data analyses were conducted via SPSS 22.0., LISREL 8.8. and AMOS 20. According to results of the study, Self-Disclosure to Partner Scale which was developed with married individuals in socio-cultural structure of Turkey was found to be a valid and reliable measure. Additionally, according to Marital Satisfaction Model Test; partner support was directly and significantly; self-disclosure to partner directly and significantly predicted marital satisfaction. Furthermore, the relationship between partner support and marital satisfaction was significantly and fully mediated by self-disclosure to partner. Results of the current study showed an acceptable fit of the model to the data. Individuals who were married less than a year, contributed to family income equally, did not have a child, and satisfied with their health and sexual life reported significantly higher marital satisfaction compared to other married individuals. With reference to the study results, recommendations were presented to the researchers, psychological counselors, policy makers, and married individuals.