Çağdaş seramik form ve yüzeylerde görsel yanılsamalar
Visual illusions on the contemporary ceramic forms and surfaces
- Tez No: 308413
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Op Art, Görsel Yanılsama, Hareket, Seramik, Geometri, Etki, Op Art, Visual Illusion, Motion, Ceramic, Geometry, Impression
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bir sanat eseri, hangi konu üzerine ele alınıp işlenmiş olursa olsun görsel dengeyi ve etkileyici kompozisyon uyumunu içinde barındırır. Anlatılmak istenenin önemli olduğu kadar, algılananın ne olduğu da bir o kadar önemlidir. Bu açıdan bakıldığında, bir eserde bulunması gereken güçlü kurgulama ve onu izleyen alıcının algısı eserin başarısında rol oynar.Titizlikle çalışılmış bir optik sanat eserinin izleyicide yarattığı etki çok derindir. Op Art akımının en temel ve başlıca özellikleri, gerek iki boyutlu seramik bir yüzey, gerekse üç boyutlu biçimler üzerinde yetkin bir biçimde uygulandığında, izleyicide görsel yanılgılar yaratan eserler ortaya çıkar. Bu durumda akım ve bu akımı konu alan eser amacına ulaşmış olur. Çünkü birçok sanat akımında olduğu gibi Op Art'ta da seyirciyi etkilemek en temel amaçtır. Geometrik biçimlerin çarpıcı renklerle kompozisyonundan oluşan desenler ve formlarla görsel algıda yanılsamalara götürmek Op Art'ın belirgin özelliğidir.Bu araştırmanın konusu; 1960'lı yıllarda Avrupa'da ortaya çıkıp kısa sürede etkisi yaygınlaşan görsel yanılsama adıyla da anılan Op Art Akımının geçmişten günümüze gelişim sürecinin ve uygulamalarının geniş biçimde araştırılması ve görsel yanılsamanın çağdaş sanat anlayışı içerisinde üç boyutlu biçim ve el işçiliği ön planda tutularak seramik teknikleri ile yorumlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
A work of art reserves a visual balance and impressive harmony of composition in itself no matter which subject is handled and processed on. It is important to express the desired one as well as what is perceived. When it is observed from this perspective, a strong editing in a work which should be available, and the perception of the viewer who watch it, play role in the success of the work.The impact of the optical artwork which is studied meticulously, over the viewer is too deep. The basic and main features of Op Art power are the occurrence of works which are creating visual errors on the viewer when it is applied in a competent manner on whether two-dimensional ceramic surfaces, or three-dimensional shapes. In this case, the power and the artwork which is subjected to this power, will be reached to its purpose. It is the basic aim to impress the viewer in Op Art as well as many art powers. The significant feature of Op Art is to bring visual illusions with patterns and forms in composition of geometric shapes with striking colors.The subject of this study is to investigate the development process and applications from past to present relating Op Art power which is also called visual illusion that is occurred in Europe in the 1960s and its effect is spread out soon and to interpret the visual illusions with ceramic techniques in the understanding of contemporary art by giving particular importance to three-dimensional shape and craftsmanship.