1980 sonrası Türk romanında Millî Mücadele
National Struggle in the Turkish novels after 1980s
- Tez No: 308556
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Kurtuluş Savaşı, tarihî roman, 1980 sonrası Türk romanı, National Struggle, The War of Independence, historical novel, Post-1980s Turkish novels
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 421
Özet
Millî Mücadele, gerçekleştiği tarihten günümüze kadar Türk romanına konu olmuş önemli bir olaydır. Tarihî seyir içerisinde; değişen siyasî, kültürel, toplumsal düzenle birlikte yazarların bu olayı ele alış biçimlerinde çeşitlilik olmuştur. Türkiye'nin siyasî, kültürel, ekonomik, toplumsal ve dolayısıyla sanatsal alanda asıl kırılmayı 1980 ve sonrasında yaşadığı kabul edilmektedir. Bunda hem Türkiye'de meydana gelen birtakım siyasî gelişmelerin hem de dünyayı etkisi altına alan postmodern kültür ve küreselleşme projesinin payı olduğu da bir gerçektir. Çalışmamızın amacı, bu dönemde yayımlanan Millî Mücadele romanlarını, tematik açıdan inceleyerek, yazarların söz konusu tarihe bakış açılarını ortaya koymaktır.Çalışmamızı 1980 sonrasıyla sınırlandırmamızın nedenlerinden ilki, yukarıda söylediğimiz gibi bu dönemin kendine has toplumsal ve siyasî özelliğinin bulunmasıdır. İkinci neden, 1980 sonrasında yazılan Millî Mücadele temalı romanların birçoğunun üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamış olmasıdır.Tezimiz Türkçe ve İngilizce özetler, ön söz, giriş, sonuç ve kaynakça dışında iki bölümden oluşmaktadır. ?Giriş?te tümdengelim yöntemiyle, öncelikle ?tarihî roman? türü üzerinde durulmuş; sonrasında 1980 sonrasında bu türün ne gibi değişimler geçirdiği saptanmış; en sonunda da hakkında kısaca bilgi verilen Millî Mücadele tarihinin, 1922'den itibaren Türk romanındaki yerinden bahsedilmiştir.Birinci bölümde, 1980 sonrasında Millî Mücadele'yi ana tema olarak işleyen romanların künyeleri, biçimsel yapılarıyla ilgili birtakım bilgiler verildikten sonra ikinci bölümdeki tematik incelemelerin daha iyi anlaşılması için romanların olay örgüleri üzerinde durulmuştur.Çalışmamızın esasını teşkil eden ikinci bölüm, tematik incelemelerden oluşmaktadır. Bu bölümde izlenen yol, romanlardaki ortak temaları saptamak ve yazarların bu temaları nasıl işlediklerini ortaya koymak olmuştur. Belli başlı on bir tema tespit edilmiş; bu temalara göre on üç roman incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
National Struggle has been an impotant theme of the Turkish novels since the dates it had been experienced. During the course of history; with changing political, cultural and social order, writers began handling this issue in different angles. It is accepted that 1980s was the main turning point of Turkey in terms of its political, cultural, economic, social and artistic transformation. It is obvious that some political changes in Turkey along with postmodern culture and globalization project throughout the world have their parts as underlying reasons for these changes. The aim of our research is to examine National Struggle novels written in this period in terms of their themes to reveal the writers? point of view about the subject.One of the reasons that this study focuses on post-80s period is the specific social and political characteristic of it mentioned earlier. Secondly, there is no study on National Strugle themed novels after 1980s have never been studied before.Our study consists of two parts except for Turkish and English abstracts, the introduction, conclusion and bibliography parts. In the introduction, with the deductive method, firstly ?historical novel? had been examined which is followed by an evaluation to determine which changes this type of novel has undergone during 1980s in Turkey; and it is ended with the information about the history of the National Struggle and its effects on the Turkish novel since 1922.In the first part, the tags of the books with the theme of National Struggle after 1980s had been given as a list together with information about their formal structures while in the second part, story lines of the novels had been examined to make the thematic study easily understandable.The second part, which constitutes the basis of the study, is composed of thematic readings. The method which is followed during this part is to determine the common themes of the novels and the ways writers handle these themes. Eleven main themes had been determined and thirteen novels had been examined according to these themes.