UMS 27 Konsolide ve bireysel finansal tablolar standardı çerçevesinde uluslararası muhasebe standartlarına göre finansal tabloların konsolidasyonu
Consolidation of financial statements under international accounting standards in the framework of IAS 27, Consolidates and separate financial statements
  1. Tez No: 308568
  2. Yazar: TARIK BÖLÜKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide Finansal Tablolar, Kontrol, Consolidation, Consolidated Financial Statements, Control
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Muhasebe açısından konsolidasyon, ekonomik bütünlük içeren işletmelerin bağımsız olarak hazırladıkları finansal tabloların, aralarında gerçekleşen işlemlerin etkileri elimine edilmek suretiyle birleştirilmesidir. Finansal tablolarının konsolidasyonu, işletme birleşmesi meydana geldiğinde ya da bir işletmenin diğer işletme veya işletmeler üzerindeki yatırımlarının, yatırım yapılan işletmenin getirilerinden pay alma amacından çok söz konusu işletmenin finansal ve faaliyet politikalarının belirlenmesinde etkin rol alma, anılan politikaları başka bir işletmeyle birlikte müşterek bir şekilde yönetme veya işletmenin politikalarını tamamen kontrol etme amacını taşıdığı durumlarda gerekli olmaktadır. Ancak her bir durumda uygulanacak konsolidasyon süreci işletmeler arasındaki ilişkinin yapısına göre farklılık gösterecektir. Konsolide finansal tablolar, işletmeler arasında ana ortaklık bağlı ortaklık ilişkisinin bulunduğu bir durumda işletme finansal tablolarının tam konsolidasyon çerçevesinde birleştirilmesi ile hazırlanan finansal tablolardır. Bu tür finansal tablolar, yatırımcı işletme, yatırım yapılan işletmenin finansal ve faaliyet politikaları üzerinde önemli etkinliğe sahip olduğu düzeyden daha ileri bir düzeyde bir etkinliğe, kontrol gücüne eriştiğinde hazırlanmaktadır. Yatırım yapan işletme yatırım yapılan işletmenin kontrolünü eline geçirdiği durumda yatırım yapan işletme ana ortaklık, yatırım yapılan işletme de bağlı ortaklık olarak tanımlanmaktadır. Ana ortaklık niteliğindeki işletme bağlı ortaklık niteliğindeki işletmeleri üzerinde kontrol gücüne sahip olduğundan bu tür işletmelerinin varlık ve borçlarının yönetimini de sağlamaktadır. Bu nedenle ana ortaklık işletmenin kontrolü altında bulunan tüm varlık ve borçların ve bu varlık ve borçların yönetilmesi suretiyle elde edilen gelir ve giderler ile oluşan nakit akışlarının tamamının tek bir finansal tablolar setinde gösterilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda hazırlanan finansal tablolar ana ortaklık ile onun bağlı ortaklıklarının oluşturduğu grubun finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını ve nakit akışlarını tek işletme çatısı altında göstermiş olmaktadır. Konsolide finansal tablolar ile işletmeler grubunun bütünü hakkında bilgi sahibi olunabildiği gibi ayrıca, grubun riskleri, kârlılık durumu ve finansal yapısı bir bütün olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the context of accountancy, consolidation is the merging of financial statements prepared independently by entities that are economically complete, by eliminating the effects of transactions among them. Consolidation of financial statements is needed when a business combination occur or when one of the entity has financial investments on the other entity with the aim of actively participating in the financial and operating policy decisions of another entity or entities, governing that policies jointly with another entity or controlling the policies of another entity rather than with the aim of taking a share from returns of the entity invested in. But consolidation processes to be in each situation applied to these states differ according to the type of relation between entities. Consolidated financial statements are financial statements prepared by merging the entities? financial statements, which are in a parent - subsidiary relation, in context of complete consolidation. Such financial statements are prepared when the investing entity gains control over the target corporation?s financial and operating policies way beyond significant influence. When the investing entity gains control of the target entity, investing entity is began to be named as the parent entity and the target entity as the subsidiary. As the entity named the parent gained control over the subsidiary, it also starts to govern the assets and liabilities of the subsidiary. This is why, the need to present all assets and liabilities under the control of the parent, and income, expenses and cash flows generated from governing those assets and liabilities in a complete set of financial statements. In this case, the financial statements prepared show the financial position, financial performance and cash flows of the group as those of a single economic entity that is constituted by a parent and its subsidiaries. By consolidated financial statements, one can get information about the group of entities as well as see the risks, profit and financial structure of the group.