Türkiye ve İngiltere'de çocuk koruma sistemleri
Child protection systems in Turkey and in England
- Tez No: 308585
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOMANBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk, çocukluk tarihi, ihmal, istismar, çocuk koruma, çocuk koruma sistemi, Türkiye, İngiltere, Childhood, history of childhood, abuse, neglect, child protection, child protection system, Turkey, England
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
çocuk ihmal ve istismarı 20. Yüzyılda açığa çıkmış ve geniş kitlelerin ilgisini çekmiştir.Öncelikle, dinsel temelli ve gönüllü, sonrasındaysa bilimsel nitelikli çalışmalar,çocukların tarih boyunca karşılaştığı dayanılmaz kötü muameleye işaret etmiştir.Çocukların uğradığı ihmal ve istismarın sistemli bir devlet müdahalesi olmadan çözülemeyecek kadar karmaşık kavramlar olduğu da, yine bu yüzyılda ortaya çıkmıştır.Karşılaştırmalı olarak yapılan bu çalışma, Türkiye ve İngiltere'deki çocuk koruma sistemlerine odaklanmıştır. Öncelikle, çocukluk, çocukluk tarihi ve çocukların korunması gibi kavramlar irdelenmiş ve konuya yönelik ilkçağlardan günümüze uzanan tarihsel bir değişim süreci yazıya aktarılmıştır. Sonrasında, ihmal ve istismar konusuna ilişkin kuramsal çerçeve verilmiştir. Türkiye ve İngiltere'de, ihmal ve istismara uğrayan çocuklara ilişkin koruma sistemin işleyişi, çocuklara sağlanan bakım ve destek hizmetleri de karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda, iki ülkedeki mevzuat, bilimsel çalışmalar ve istatistiklerden sistematik bir biçimde yararlanılmıştır. Bu çalışma, iki ülkedeki çocuk koruma sistemlerinde çeşitli benzerlik ve ayrılıkların olduğunu ortaya çıkarmıştır. Korunma gereksinimi olan çocuklara yönelik sağlanan hizmetlerin örgütlenme ve sunulma biçimi, yasal süreçler ve işleyişleri ve aile destek hizmetleri sözkonusu ayrılıklara örneklerdendir. Çalışmamızın ?Sonuç ve Öneriler? bölümünde Türkiye ve İngiltere'deki çocuk koruma sistemlerinin eleştirel bir genel analizi yapılmaktadır. Sonrasında, Türkiye'de ve İngiltere'de korunma gereksinimi olan çocuklara yönelik yapılan çalışmalar, sağlanan hizmetler ve bakım türlerine ilişkin bir dizi değerlendirmede bulunulmaktadır. Çalışmanın iki ülkedeki çocuk koruma uygulamalarına yarar sağlayacağı umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Child abuse and neglect have enormously attracted public interest and caused massive debates in child welfare through the end of the 20th Century; historical abuse of children has been unveiled by voluntary based works, philanthropic approaches and field research which have gradually illuminated the reality of children having been subject to intolerable maltreatment throughout of the history. It has also been addressed that robust statutory interventions were an absolute must in safeguarding children when the families were not able to do so. This comparative study focuses on child protection systems in Turkey and in England. It embarks on defining some concepts such as childhood, historical maltreatment of children including abuse and neglect at home. It continues with a theoretical framework around child protection. A literature review of statutory child protection systems, delivery of social services and care provisions (foster care services, residential care andadoption) for children and their families in both countries is presented in this study. Essential data has been gathered from legislative documents, scientific articles, journals,books and statistics. This study established that there are various similarities and differences in Turkish andEnglish child protection systems. Organisational structure of social services is one of remarkably different aspects of child protection systems in both countries. Different care provisions for the children in need and diverse family support services in both countries are discussed in this study. This study ends with a critical analysis of child protection systems in both countries and presents some recommendations to reach better outcomes for children and their families. It is hoped that this study would be eneficial for those working with children and their families in both countries.