William Ernest Hocking felsefesinde uluhiyet anlayışı
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 30866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
William Ernest Hocking, felsefede objektif idealizmi savunan, empirik bir din felsefesi geliştirmeye çalışan, Amerikalı bir felsefecidir. O, dini ve Tanrı'yı incelerken pragmatik bir yaklaşım tarzı benimser. Önün, Diğer Zihin diye isimlendirdiği Tanrı'yı tanımak ve objektif bir kesinlik olarak bulmak mümkündür. İnsanın tabiî ve sosyal tecrübesinde Tanrı gözükme eğilimindedir. Kişi sır duygusu (sense of mystery) nâ sahipse bu tecrübelerinde Tanrı'nın varlığım idrak edebilir. Ancak bunun için, Sosyal Obje olarak da nitelenen Diğer Zihn'i tanımayı sağlayan, sosyal tecrübenin bizzat kendisini tanımayı engelleyen bazı güçlükler aşılmalıdır. Hocking solipsizmi çözen,“iletişim felsefesi”adı verilebilecek bir tür felsefe geliştirmeye çalışmıştır. Buna göre iki varlık birbiriyle samimi ilişkiler kurabilir. Bu noktada insan, (Tanrı olan) Diğer Zihin'le samimi ilişkiler kurabilir ve O'nu bilebilir. Ancak Diğer Zihn'i bilmek, O'nun dünyasını bilmek ve O'nu bir başkası tarafından bilinen bir varlık olarak bilmekle mümkündür. İnşânın samimi ilişki kurabileceği Diğer Zihnin kendisi ve nitelikleri hakkında bilgi elde etmek için de, mistik tecrübe programının Uygulanması, başka bir deyişle, mistik hayatın yaşanması gerekir. Hocking her ne kadar panenteizme yakın görünse de, onun Tanrı anlayışı Teizmin Tanrı anlayışı gibidir. Ona göre Tanrı Ve O'nun nitelikleri hakkındaki bilgi mistik tecrübede devamlı âlternasyon ile elde edilir. Bu tez, W.E.Hocking'in ulûhiyet anlayışını, başka bir deyişle, Tanrı'nın Zât'ı, sıfatları ve âlemle ilişkisi gibi konularda onun görüşlerini tespit ve değerlendirmeye yönelik analitik bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Özet çevirisi mevcut değil.
Benzer Tezler
- Amerikan yazınında modernitenin kurgulanması:Three lives (Gertrude Stein), the Sun Also Rises (Ernest Hemingway), Winesburg, Ohio (Sherwood Anderson), Sartoris (William Faulkner)
Fictionalizing Modernity in American literature: Three lives (Gertrude Stein), the Sun Also Rises (Ernest Hemingway), Winesburg, Ohio (Sherwood Anderson), Sartoris (William Faulkner)
YONCA DENİZARSLANI
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıEge ÜniversitesiAmerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE LAHUR KIRTUNÇ
- Wolfgang Borcherts Stellungnahme zum Krieg in seinen Kurzgeschichten ab 1945
Başlık çevirisi yok
ZEKİ KARAKAYA
- 20. yy. başı Avrupa sanatının Amerikan sanatına etkileri
The Influence of the European art on American art at the beginning of the 20 th. century
KADİR BORA TOPÇU
- Politics and utopia: Tom Stoppard's the Coast of Utopia
Siyaset ve ütopya: Tom Stoppard'ın Ütopya Sahili
PEKKAN YEŞİLLİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
Sahne ve Görüntü SanatlarıCumhuriyet Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET TAKKAÇ