Elektrik piyasalarında birleşme ve devralmaların (yoğunlaşmaların) kontrolü
Control of mergers and acquisitions (concentrations) in electricity markets
- Tez No: 308686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Hukuk, İşletme, Energy, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Piyasası, Rekabet, Birleşme ve Devralmalar, Yoğunlaşmalar, Hâkim Durum, Kontrol, Electricity Market, Competition, Mergers and Acquisitions, Concentrations, Dominant Position, Control
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Elektrik, hayatın her alanında kullanılan vazgeçilemez bir üründür ve bu nedenle, toplumsal ve ticarî hayat içerisinde büyük bir önemi haizdir. Bu durum, elektriğin tüketicilere rekabet ortamı içerisinde ucuz ve kaliteli bir biçimde sunulmasını bir zorunluluk hâline getirmektedir.Bu çerçevede, elektrik piyasalarında faaliyet gösteren teşebbüslerin rekabete aykırı işlem ve eylemlerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. Özellikle bu piyasalarda gerçekleşecek olan birleşme ve devralma incelemelerinin, rekabete aykırı oluşumları bertaraf edecek şekilde yürütülmesi çok önemlidir. Pazar gücü kavramı ile pazar payı kavramının bağlantısının zayıf olduğu bu piyasalarda, rekabet otoritelerinin birleşme ve devralma incelemelerinin önemi bir kat daha artmaktadır. Pazar payı düşük olan teşebbüslerin dahi piyasada pazar gücü uygulayabildiği elektrik piyasalarında gerçekleşen birleşme ve devralmaların denetiminde, rekabet otoritelerinin daha katı bir tutum sergilemesinde fayda görülmektedir. Diğer taraftan, elektrik piyasalarında rekabetin sağlanmasını kolaylaştırmak adına ex-ante niteliğindeki düzenleyici kurallardan da yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Electricity is an indispensable product that is used in every aspect of life so it has utmost importance in social and commercial life. This makes it mandatory to supply good quality and low cost electricity to customers in a competitive environment. In this context, it is necessary to monitor the anti-competitive operations and actions of the undertakings (that play) in the electricity markets. Especially, it is very important that the merger and acquisition examinations conducted to eleminate the anti-competitive formations. The importance of the competition authorities? examinations regarding the merger and acquisition grows in these markets where the relation between the concepts of market share and market power is weak. It is worthwhile that competition authorities take a strict stance in the control of the mergers and acquisitions in the electricity market where an undertaking with a small market share could exercise market power. On the other hand, it is considered that the ex-ante regulatory rules could also be benefited from in order to facilitate the competion in electricity markets.